Stazjêr Michel Kreek wol de kneepkes fan it fak leare by sc Hearrenfean

© OrangePictures
Michel Kreek wûn mei Ajax de UEFA Cup en spile ûnder oare foar it Italiaanske Padova en AEK Athene. Dit seizoen is hy staazjerinner fan Kees van Wonderen by sc Hearrenfean.
Foar it UEFA Pro-diploma, de heechste trainersoplieding fan Nederlân, moatte kursisten in jier staazje rinne by in profklup. Michel Kreek: "Heerenveen was mijn eerste optie en Kees reageerde gelijk positief, dus dat was eigenlijk snel beklonken."

Generaasjegenoaten

Kees van Wonderen: "We zijn generatiegenoten en ik vind het hartstikke leuk dat Michel er is. Hij heeft een laag ego en wil graag meedenken en meehelpen. Bovendien wil hij graag kennis opdoen, maar ook kennis brengen. Dat is alleen maar goed."
Kreek komt út de jeugdoplieding fan Ajax en spile mei Dennis Bergkamp, Marciano Vink en Frank en Ronald de Boer. Hy stie yn 1992 yn de basis fan de UEFA Cup-finale tsjin Torino dy't de Amsterdammers wûnen. Mei Ajax waard hy twa kear lânskampioen.

Ajax-filosofy

Kreek: "Ik heb vanaf mijn achtste tot aan mijn 23-ste bij Ajax gevoetbald, dus ik ben groot geworden met de Ajax-filosofie. Ik denk ook wel dat ik een Ajax-trainer ben. Ik heb een aantal jaren bij Almere gezeten en ook daar heb ik altijd geprobeerd om volgens de Ajax-principes te voetballen."
Nei syn aktive fuotbalkarriêre gong Michel Kreek werom nei Ajax, dêr't hy jeugdtrainer waard. Fan 2013 oant 2016 wie hy haad jeugdoplieding by Almere City. Yn 2016 waard hy assistint fan Frank de Boer by Inter Milaan, mar dêr waarden de Nederlanners al gau ûntslein. Yn 2017 waard hy oansteld as assistint-trainer fan it Nederlânsk frouljusteam. Yn 2019 gie hy oan 'e slach as jeugdkoördinator by Ajax.
Kees van Wonderen hat foar de trainerskursus sels ek staazje rûn, by VVV-Venlo ûnder trainer Maurice Steijn.
Van Wonderen: "Ik had een tip gekregen om stage te gaan lopen bij een club die budgettair gezien niet alles in kan vullen. En dan zie je dat veel mensen dubbele functies hebben en dat andere functies soms helemaal niet zijn ingevuld. En hoe ga je daar dan als trainer mee om?"
Ik heb niet de brandende ambitie om hoofdtrainer te worden.
Michel Kreek
"Jaren later kwam ik bij Go Ahead terecht en daar was de situatie precies zo. Dan moet je echt keuzes maken. Daar heb ik toen enorm veel van geleerd."
Kreek: "Ik heb niet de brandende ambitie om ergens hoofdtrainer te worden, maar ik wil mezelf blijven ontwikkelen. En met dit diploma vergroot je je opties in voetballand. Ik heb in het verleden met verschillende hoofdtrainers gewerkt en heb van dichtbij gezien wat voor impact dat heeft. Die ambitie heb ik nu nog niet."