GrienLinks wol Waadgaswinning foarkomme: "Er zit ontzettende haast achter"

De Twadde Keamerfraksjes fan GrienLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren hawwe in foarstel yntsjinne om de Mynbouwet oan te passen. Sy binne benaud dat it Waad oars slachtoffer wurdt fan gaswinning.
Twadde Keamerlid Suzanne Kröger fan GrienLinks © ANP
Twadde Keamerlid Suzanne Kröger fan GrienLinks hat it amendemint opsteld. Sy makket har in soad soargen oer de gaswinningsplannen. "In het regeerakkoord wordt gezegd dat er geen nieuwe projecten volgen, maar het idee om vanuit Ternaard schuin naar de Waddenzee te boren ligt er nog wel. Wat ons betreft is dat een heel slecht idee."

Sa gau as mooglik

Dêrom moat de wet sa gau as mooglik feroare wurde, fynt sy. "Daarom dienen wij een wijziging van de Mijnbouwwet in. Vanwege een coronadebat is het debat waar we het konden indienen verschoven. Maar zodra het op de agenda komt, kunnen we het indienen en wordt er over gestemd. Dat moet ook de Eerste Kamer doen, daarna wordt het pas officieel."
Neffens Kröger is dit de rapste wize. "Ik verwacht wel dat het volgende week al op de agenda staat. Dat het echt van kracht kan gaan zal niet eerder zijn dan 1 juli, maar in de tussentijd moet niet de vergunning voor Ternaard nog snel doorgaan. Er zit ontzettende haast achter. Daarom grepen we het eerste beste moment aan."
Wij gaan er politieke druk op zetten dat er in de tussentijd niet nog een vergunning door glipt.
Suzanne Kröger fan GrienLinks
Yn de tuskentiid moat de gaswinning by Ternaard noch wol keard wurde, want de minister is noch dwaande mei it folgjen fan in proseduere. "Wij gaan er politieke druk op zetten dat er in de tussentijd niet nog een vergunning door glipt. Wij willen dat wat er in de coalitie is aangekondigd ook in de wet komt te staan."
Twadde Keamerlid Suzanne Kröger fan GrienLinks
Kröger seit dat it oanpassen fan de Mynbouwet in goede stap is. "De Mijnbouwwet gaat het boven lopende vergunningsprocedures met een natuurvergunning."

Enerzjyproblemen

Sy erkent wol dat der enerzjyproblemen binne, mar gasboarringen yn it Waad binne neffens har net de oplossing. "Het wordt cruciaal dat we zo snel mogelijk van het gas af gaan. De stappen daarvoor worden nog niet snel genoeg gezet. Het is van belang dat we in ieder geval geen gas winnen uit zo'n kwetsbaar gebied met een UNESCO-status. Dat moet je echt niet willen."