Leeuwarden zet volop in op cultuur; nu het geld nog

De gemeente Leeuwarden wil cultureel gezien ambitieus de toekomst in. Hier heeft een ruime meerderheid van de gemeenteraad woensdagavond voor gestemd. Dat betekent dat de komende jaren onder andere Neushoorn, De Harmonie en DBieb extra geld krijgen, want hier zijn tekorten. Daar bovenop moet er ook nog een paar ton komen voor de nalatenschap van Culturele Hoofdstad.
Ljouwert set folop yn op kultuer, no it jild noch
Een mooie opsteker voor de gloednieuwe wethouder van cultuur Hein Kuiken, maar hij krijgt er nog een zware dobber aan om het geld voor deze hoge ambities te vinden: "Het is niet onhaalbaar. Er moet 15 tot 20 procent bij over een periode van 7 jaar. Dat vind ik realistisch, al is het wel ambitieus."

Neushoorn

De eerste stap wordt waarschijnlijk volgende week al gezet als de raad moet instemmen met de eerste 250.000 euro. Het grootste deel ervan is bedoeld voor poppodium Neushoorn, dat grote financiële problemen heeft.
Zo'n 50.000 euro is bedoeld voor de triënnales. Dat zijn de mini-Culturele Hoofdsteden die om de drie jaar worden georganiseerd. De eerste is in 2022.

SML

Verder is er nog een motie aangenomen om voor de SML (Samenwerkende Muziekverenigingen Leeuwarden) jaarlijks 20.000 euro beschikbaar te stellen voor hun jeugdopleiding.
© Google Streetview
En het lijkt erop dat voor de zomer definitief bekend is wat er gaat gebeuren met Zalen Schaaf in Leeuwarden. De gemeenteraad stemde woensdag ook in met een prijsvraag over de toekomst van een van de oudste theaters in ons land.
Nu de raad groen licht heeft gegeven voor de prijsvraag kan het snel gaan, denkt wethouder Hein de Haan: "We zetten de prijsvraag in oktober uit en verwachten dat we in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar een selectie aan de raad voor kunnen leggen." Eerder liet De Haan al doorschemeren dat er vijf partijen zijn die interesse hebben.

Tot 1 uur 's nachts open

De sluitingstijden mogen in het weekend tot 1.00 uur 's nachts blijven. Het CDA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Lijst058 probeerden dit met een motie terug te brengen naar 23.00 uur, maar zij kregen geen meerderheid.
Dat geldt ook voor het voorstel van de FNP om Zalen Schaaf voor een symbolisch bedrag te verkopen aan de tijdelijke exploitanten die er nu zitten.

Extra tijd

Wel krijgen de tijdelijke uitbaters extra tijd om al hun activiteiten te laten doorgaan die vanwege corona zijn uitgesteld. Eerst kregen ze verlenging tot 1 juni 2021, nu is dat tot de zomervakantie.
Wethouder Hein de Haan over de toekomst van Zalen Schaaf