Kritiek op Leeuwarder gemeenteraad: "Geen visie op cultuur"

De gemeenteraad van Leeuwarden praat conservatief en visieloos over het nieuwe cultuurbeleid. Dat zijn de geluiden vanuit de culturele wereld. De raad besluit woensdagavond hoe ambitieus ze de toekomst cultureel gezien in willen gaan. De cultuur is de laatste jaren opgebloeid door Culturele Hoofdstad, maar toch is de basis in de gemeente niet in order.
Krityk gemeenteried
Zo hebben de stadsschouwburg De Harmonie en poppodium Neushoorn een structureel geldtekort. Tegelijkertijd voelt de gemeente de druk om het nalatenschap van de culturele hoofdstad niet te laten verdampen en daar is extra geld voor nodig, maar dat wordt een zware dobber. Net zoals veel andere gemeentes heeft Leeuwarden het financieel zwaar. De gemeenteraad moet kiezen uit drie scenario's: het laten zoals het is, de basis in order krijgen of ook nog gaan voor het nalatenschap van culturele hoofdstad.

Eerst Hippo, toen Romein en nu Neushoorn

De discussie in de gemeenteraad doet Oeds Westerhof denken aan de film Groundhog Day. Westerhof was betrokken bij Culturele Hoofdstad en draait bovendien al heel wat jaren mee in de Friese cultuurwereld.
"Het is elke keer weer dezelfde discussie: eerst met Hippo, toen met Romein en nu met Neushoorn en het geldt ook voor De Harmonie. Er is net te weinig geld om goed te kunnen functioneren en de raad heeft er niet meer geld voor over. Dat is jammer, want er is veel geld in geïnvesteerd. Er zou gediscussieerd moeten worden over hoe we deze plekken zo goed mogelijk kunnen gebruiken in plaats van de geldstress. Ik hoop dat de gemeenteraad deze discussie nu eindelijk eens kan doorbreken."
Poppodium en creatieve hotspot Neushoorn in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Sjoerd Bootsma, één van de grondleggers van Culturele Hoofdstad 2019, vindt dat de discussie in de gemeenteraad over cultuur heel praktisch wordt gevoerd.

Cultuur bepaalt de inwoners

"Wat kunnen we betalen? Dan gaan we dat doen. De discussie zou veel meer moeten gaan over welke stad we over tien jaar willen zijn. De cultuur van de stad bepaalt ook of mensen hier willen wonen. Zo is er een huisartsentekort in Leeuwarden. Gaat een huisarts zich vestigen in Leeuwarden of Groningen? En kiezen studenten voor Groningen, Zwolle of toch Leeuwarden?"
Oeds Westerhof vindt dat er de laatste jaren veel is bereikt in Leeuwarden en in Friesland. "Er gaat rijksgeld naar VHDG, We the North, Welcome to the Village, natuurlijk weer naar Tryater, het Fries Museum en CityProms." Maar dat gaat niet vanzelfsprekend, denkt Westerhof. "De gemeente, maar ook de provincie trouwens, moeten doorgaan met investeren om ook in de toekomst als nationaal relevant te worden gezien."
Verslaggever Wendy Kennedy