Boargemaster Buma oer krityk op Cambuurfeest: "Diender met bonnenboekje is geen oplossing"

17 apr 2021 - 13:28

Tûzenen Cambuursupporters hawwe har freedtejûn net hâlden oan de coronamaatregels, by it fieren fan de promoasje fan Cambuur nei de earedifyzje. Se hâlden gjin ôfstân, der wiene net folle mûlkapkes, der waard roppen en songen en by it yngean fan de jûnsklok wiene al dy fans noch net thús. Der wie wol plysje, mar dy griep net yn.

Krityk op Cambuurfeest

In groep minsken is hiel bliid dat Cambuur promovearret, mar der is ek in hoop krityk op it feest en it negearjen fan de regels. Se begripe net wêrom't der safolle minsken wêze mochten, wylst dat neffens de coronamaatregels net mei. "Het is en het was niet toegestaan", seit boargemaster Sybrand Buma oer de jûn. "De avondklok speelt ook nog een rol omdat het na tienen pas oploste."

We richten op beheersing, snel en verantwoord afbouwen en met rust weer naar huis.

Boargemaster Buma

Hy leit út hoe't neitocht is oer it omgean mei de grutte groep minsken. "Op zo'n avond, op zo'n moment, is de kern dat je moet inschatten welke maatregel het meest effectief is. Het gaat om een hele grote groep, er waren wel tweeduizend mensen. Dat hebben we wel vaker gehad, dat het heel druk was, bijvoorbeeld in de parken, en dan doen we hetzelfde. We richten op beheersing, snel en verantwoord afbouwen en met rust weer naar huis. Dan is een enkele diender die met een bonnenboekje langs gaat, eigenlijk niet meer de oplossing. Dit is een manier van handhaving die bij dit soort grote groepen in de praktijk beter werkt dan met de politieagenten en handhavers met een bonnenboekje."

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Alle senario's binne yn it foar bepraat. "Elke keer kijken we opnieuw wat op dat moment het meest verantwoord is om te doen. Altijd begint het naleven van de coronamaatregelen bij de mensen zelf. Dat is in dit geval niet anders dan in de parken."

Ek swierder yngripen is bepraat. "De vraag is of je met de inzet van een waterkanon de anderhalve meter afstand beter gehanteerd zou zijn dan nu. Dan krijg je grote groepen bij elkaar en ben je tot diep in de nacht bezig en dat zijn andere afwegingen."

Ik vind het buitengewoon treurig dat zoveel mensen zich niet vanzelf aan de regels houden.

Boargemaster Buma
Foto: Kappers Media

Buma is ferantwurdlik foar de iepenbiere oarder. "Er was een sfeer van er gaan veel mensen komen, en dat moet je beheersen. Ik vind het buitengewoon treurig dat zoveel mensen zich niet vanzelf aan de regels houden. Dat gebeurt op meer plekken, zoals in de parken. Het is altijd aan ons om de juiste handhaving te doen. Je weet van tevoren dat mensen achteraf zullen zeggen dat het anders had gemoeten. Dat respecteer ik en daar leg ik ook verantwoording voor af. Ik sta voor de keuzes die zijn gemaakt."

Bewuste kar

Net foar neat wienen yn de stêd kamera's ophongen, om te sjen wat der barre soe. "Openbare orde handhaving is iets wat je op dat moment moet afwegen op een manier die past bij de situatie. De keuzes die hier zijn gemaakt, zijn bewust gemaakt op dat moment." Earder dizze wike hat Buma sein: "it kin net, we sitte yn in lockdown, flakby is hjir it sikehûs MCL, mei coronapasjinten. It iennichste wat we net dwaan kinne, is mei syn allen de strjitte op."

No seit er dêroer: "Degenen die daar gestaan hebben, moeten beseffen dat ze zichzelf en anderen in gevaar brengen." Hy docht dan ek in driuwende oprop: "Zodra je klachten hebt, laat je testen. Het is geen grap die je hebt uitgehaald. Je doet het jezelf aan, je doet het anderen aan."

Boargemaster Sybrand Buma

Spontane volksclub

Kees Elzinga, foarsitter fan de supportersferiening sjocht mei in goed gefoel werom op de jûn. "Het was een spannende wedstrijd, geen kat in het bakkie." Hy fûn it geweldich. "Oud en nieuw verbleekte erbij." Neffens him wie it net tsjin te hâlden dat de supporters fan har hearre lieten. "Cambuur is een spontane volksclub, dat hou je niet tegen. Die emotie, we hebben er twee jaar lang op moeten wachten." Hy fûn it in goede kar dat de plysje net yngriep. "Een halfuur na de wedstrijd was iedereen weg." Hy begrypt de krityk. "Maar ik denk dat het niet anders had gekund."

Kees Elzinga

(Advertinsje)
(Advertinsje)