Friese politiek: snel meer energie opwekken en minder afhankelijk worden

© Shutterstock
Friesland moet zo snel mogelijk proberen om zelf voldoende duurzame energie te produceren voor de eigen bevolking en bedrijven. Dat willen Provinciale Staten.
De Friese energiecoöperaties hebben bij de provincie aangegeven dat ze de productie graag willen uitbreiden. Via zo'n vijftien zogenaamde energiehubs zou de energie van zon, groen gras, wind en waterstof beschikbaar kunnen komen tegen een zogeheten 'kostprijs-plus' zonder hoge winstmarge.
Volgens CDA-Statenlid Anton Meijerman heeft het voorstel van de in FREON verenigde energiecoöperaties grote voordelen. Je bent dan niet meer afhankelijk van buitenlandse multinationals die vooral winst willen maken. Bovendien blijft het geld dat verdiend wordt in de eigen samenleving. Het provinciaal bestuur heeft nu van de Staten de opdracht gekregen om binnen een jaar uit te zoeken of het voorstel van de energiecoöperaties ook uitvoerbaar is.

Veel sneller dan 2050

Volgens Meijerman zijn de Friese energiecoöperaties met elkaar tot heel wat in staat. "Fryslân kan veel eerder dan 2050 in eigen energie voorzien, daar ben ik van overtuigd", zegt Meijerman over de motie 'Enerzjytransysje op eigen krêft', die hij indiende uit naam van CDA, GroenLinks, SP en Statenlid Wiersma.
De energiecrisis van dit moment, met de hoge prijzen van gas, elektriciteit, benzine en diesel, is voor de indieners van de motie aanleiding om de energieproductie in Friesland snel te willen opvoeren.

Meer ruimte voor dorpsmolens

Er zijn in Friesland nog wel regels die sommige van de energiecoöperaties in de weg staan. De zogenaamde Groninger windmolentjes mogen op dit moment alleen worden gebruikt om de boerderij waar ze bij staan van energie te voorzien, maar niet voor een dorpscoöperatie. "Het nieuwe college zal hier mee aan de slag moeten, want onder de huidige regels is dat niet mogelijk."
Als het aan Meijerman ligt, krijgen de Friese coöperaties heel snel de ruimte om uit te breiden. "Het is heel raar dat we de grote buitenlandse multinationals spekken via de energierekening. We kunnen beter zelf opwekken, de kostprijs betalen en winsten teruggeven aan de gemeenschap."