Fries bedrijfsleven wil aanhaken bij ontwikkeling waterstof en verwacht meer van provincie

Ale Procee, directeur fan machinebedrijf Douna © Omrop Fryslân
Het bedrijfsleven in Friesland wil graag meer steun van de provincie bij de ontwikkeling van een waterstofeconomie. De provincie is er wel mee bezig, maar verder dan een aantal pilotprojecten is het op dit moment nog niet.
Dat waterstof in de niet al te verre toekomst een grote rol zal spelen in de economie en de energietransitie in Friesland is geen discussiepunt op een netwerkbijeenkomst van het bedrijfsleven, de politiek en het onderwijs bij het machinebedrijf Douna in Leeuwarden. Over het tempo en de inbreng van de provincie is wél discussie.
Volgens directeur Ale Procee van Douna zijn Groningen en Drenthe er veel meer mee bezig dan Friesland. "Er zijn op dit moment veel initiatieven op het gebied van waterstof. Friesland zou wat ons betreft wel een wat steviger stap in de waterstof kunnen zetten."
Bedrijfsleven Friesland wil aanhaken bij waterstofontwikkeling
Gerwin Venema van de provincie kijkt daar wat anders tegenaan. "In Groningen richten ze zich op grote sectoren zoals de chemie en zo. Wij doen hier ook al heel wat met waterstof, maar dan gaat het vooral om kleine pilotprojecten. Denk aan een electrolyser bij het zonnepark in Oosterwolde of het ombouwen van een schip van de bruine vloot op waterstof. We staan zo te zeggen graag met onze voeten in de klei. Maar we doen wel van alles."
Douna is zelf ook al aan het experimenteren met de bouw van een prototype electrolyser. Dat is een apparaat dat stroom met behulp van water omzet in waterstof. Het bedrijf zou de stroom van de eigen zonnepanelen wel willen omzetten in waterstof en dan opslaan, maar daar zijn vergunningen van de provincie voor nodig. En die zijn niet makkelijk te krijgen.
Gerwin Venema © Omrop Fryslân
Venema snapt dat het bedrijfsleven soms ongeduldig is om de transitie naar waterstof in gang te zetten. "Dat is ook goed. Maar we moeten natuurlijk wel oppassen: één ongeluk en de hele transitie is misschien voorbij: Het moet wel veilig zijn."
Het onderwijs speelt ook in op de energietransitie en de rol die waterstof daarbij speelt. Verenigd met het bedrijfsleven in het energietransitiecentrum doet de Hanzehogeschool in Groningen er al van alles aan.
Tjerk Jansma is uit naam van Hanzehogeschool bij het energietransitiecentrum betrokken © Omrop Fryslân
"Wij proberen studenten te verleiden om kennis te maken met de hele complexiteit van de energietransitie en ook die van waterstof", zegt Tjerk Jansma, die namens de hogeschool bij het energiecentrum betrokken is. "Door de samenwerking met het bedrijfsleven lukt dat goed."
Alle partijen zijn ervan overtuigd dat waterstof de komende jaren een flinke groei zal doormaken. "Voor ons als MKB is het een uitdaging om daarbij aan te sluiten", vertelt Hendrik Wijnja, technisch directeur van Douna.
Hendrik Wijnja © Omrop Fryslân
Wijnja en Procee zien volop mogelijkheden om onderdelen te maken voor de sector en ook betrokken te blijven bij het onderhoud.