Allereerste Europese waterstofdrone voor vervoer medische spullen komt uit Drachten

De waterstofdrone van HyFly uit Drachten © Sebastiaan Rodenhuis
Startup HyFly in Drachten zal binnenkort de allereerste drone op waterstof van Europa opleveren, die gebruikt kan worden voor duurzaam transport van medisch goed of spoedpakketten.
Met hulp van het Nationaal Programma Groningen (NPG) is in samenwerking met onder andere provincie Groningen een waterstofdrone aangekocht.
"Voor de toepassingen van het duurzaam vervoeren van medische goederen is in Europa nog nooit eerder een waterstofdrone ingezet. Drone Delivery Services heeft de ambitie om dit als eerste mogelijk te gaan maken", zegt Egbert Swierts van DDS.
Pieter Lantermans van de Drachtster startup: "Wij zijn als Noord-Nederlandse drone fabrikant erg trots dat wij onze eerste waterstofdrone aan een regionale afnemer mogen aanbieden. Wij zien dit als de eerste stap in een duurzame samenwerking."

@north

De provincies Fryslân, Groningen en Drenthe werken samen aan een programma waarin autonoom vervoer centraal staat, onder de naam @north. Binnen dat programma wordt getest op het water, de weg en op het spoor, maar ook op autonoom vliegen.