Veel kritiek van Provinciale Staten op Energieprogramma 2022-2025

Provinciale Staten zijn bijzonder kritisch over het Energieprogramma voor de komende vier jaar van gedeputeerde Poepjes. Dit programma wil met 27 acties inzetten op schone energie zoals zonne-energie, groen gas en aquathermie. Er kwamen maar liefst 27 moties om het programma aan te scherpen.
© Omrop Fryslân
Verschillende oppositiepartijen missen concrete doelstellingen in het programma. Fractievoorzitter Wiebo de Vries van de ChristenUnie stelde daarom aan het begin van de vergadering zelfs voor om het Energieprogramma van de agenda af te voeren. Het mag duidelijk zijn: Wiebo de Vries is niet enthousiast over het programma.
"Ik heb het zelfs teleurstellend genoemd. Als je met een programma komt en niet zegt waar dat toe moet leiden, dan vind ik dat er wel iets ontbreekt. Het is niet duidelijk hoe we de acties moeten behalen. Een actie zonder doel is een schipper zonder stuur."

Gemiste kans

Het leidde tot tientallen moties. "Het stuk is niet klaar. In het stuk wordt aandacht besteed aan groen gas, maar ik lees niet terug van hoe, wat en waarom. Neem zonne-energie, in Fryslân kan er een vermogen van 2.2 gigawatt worden neergelegd. Als je daar tien procent van realiseert, kun je net iets meer dan 50.000 gezinnen van stroom voorzien. Ik vind het een gemiste kans dat we niet met elkaar kunnen uitspreken dat we voor een bepaald doel gaan."
Er zijn zorgen over de capaciteit van het elektriciteitsnet. Volgens De Vries kan energie worden opgeslagen, in de vorm van thuisbatterijen.
Wiebo de Vries

27 Moties

Gedeputeerde Sietske Poepjes zegde toe dat ze de stappen op het gebied van duurzame energie concreet zal maken in jaarprogramma's. Van Provinciale Staten moet ze hierbij goed rekening houden met mensen met een smalle beurs en ervoor zorgen dat projecten op het gebied van aquathermie en waterstof van de grond komen.
Provinciale Staten kwamen woensdag met maar liefst 27 moties om het Energieprogramma aan te scherpen. Poepjes had daar geen moeite mee. Het is volgens haar juist de bedoeling dat de Staten richting geven aan de energietransitie. "Het energieprogramma is een programma op hoofdlijnen. Ik ben heel blij met alle wensen en plannen die de staten meegeven."
Gedeputeerde Poepjes