Friese film Pionier in première: één film verdeeld over drie schermen

Acteur Lourens van den Akker in de film Pionier © Omrop Fryslân
In de Vitoriuskerk in Pingjum is vrijdagavond de Friese film Pionier in première gegaan. In de film onderzoekt een jonge boer of en hoe hij het boerenbedrijf van zijn opa zal overnemen. Daarbij komen alle huidige thema's in de landbouw voorbij.
"De subtitel van de film is: 'Als een boer kon kiezen'", zegt regisseur en scenarioschrijfster Gerda Holzhaus. "Het is heel moeilijk om te kiezen in deze tijd. Grootwinkelbedrijven, de politiek, iedereen jaagt je op. De banken ook. Ze willen allemaal dat je maar groeit en groeit, en meer, meer, meer investeert. Om een stap terug te zetten ben je haast een soort softie of zo. En hij zoekt een weg waarin hij zich goed voelt."
De regisseur kreeg na afloop positieve reacties van het publiek. "Het was een doodstille zaal. Dat betekent of het is helemaal niet goed, of het is heel erg goed. Ze komen naar me toe dat ze het prachtig vinden, dus dat is belangrijk."
Gerda Holzhaus © Omrop Fryslân
De film wordt tegelijkertijd op drie schermen vertoond. Soms lopen de beelden in elkaar over, maar nog vaker is op het ene scherm een heel ander shot te zien dan op het andere scherm.
"Het ene scherm is het verleden, het andere scherm het heden en het derde scherm is vooral de fantasie, en ook wel de toekomst", legt Holzhaus uit. "Door die beelden naast elkaar te laten zien, je moet wel heel erg opletten, krijg je wel een geheel van de binnenwereld van de boer te zien."

Jonge boeren

Naast hoofdrolspeler Lourens van den Akker, die vrijdag niet bij de première kon zijn vanwege een repetitie met Tryater, spelen er ook jonge boeren in de film. Leon Odinga uit Harlingen is daar een van.
"Ik denk dat het heel mooi op beeld is gezet hoe elke jonge boer bezig is met zijn toekomst en hoe hij dat op zijn manier invult", zegt Odinga. "De vragen die in de film naar voren komen, spelen bij ons allemaal wel. Waar gaat het heen?"

In het weekend

De film is in ieder geval tot en met eind november in de kerk van Pingjum te zien. Mensen die geïnteresseerd zijn, moeten wel van tevoren een kaart bestellen. En als ze die hebben een jas meenemen, want de kachel doet het nog niet in de kerk. Daarom volgt na november waarschijnlijk eerst een winterstop.