Henk de Jong terug bij Cambuur: "Zin om weer als een wervelwind door het stadion te gaan"

Henk de Jong is te gast in de SportCast © Omrop Fryslân
Henk de Jong is na een rustperiode van een klein halfjaar terug bij SC Cambuur. De laatste weken is hij op de achtergrond al druk bezig en woensdag staat hij voor het eerst weer op het veld.
"Het gaat top", zegt De Jong in de SportCast van Omrop Fryslân. In november vorig jaar raakte de coach eruit door een cyste in zijn hoofd. Die cyste zit er nog steeds, maar door de afgelopen maanden rust te nemen, zijn de klachten nu verdwenen.
De Drachtster heeft nooit getwijfeld of hij wel als trainer bij Cambuur terug kon komen. Met dank aan de artsen en een psycholoog, die hem vertelden dat hij zijn leven moest veranderen. "Ze zeiden: dat ding in je hoofd is je stressmeter. Als je klachten krijgt, moet je oppassen. Maar het gaat hartstikke goed. Het is een wereld van verschil", vertelt De Jong.

Ameland

De afgelopen weken is de 57-jarige trainer alweer druk bezig geweest. Hij heeft meerdere gesprekken gevoerd met potentiële nieuwe spelers. Het werk op de voorgrond begint nu ook weer. Woensdag stapt De Jong met zijn staf en spelers op de boot naar Ameland.
Daar begint Cambuur aan het nieuwe seizoen, traditioneel met een trainingskamp van drie dagen. De Jong zal dan weer op het veld staan.
Waar kijkt hij het meest naar uit? "Om weer met die jongens op dat veld te staan. En weer iemand aan te pakken. En 's ochtends door de kleedkamer en door de kantoren te lopen. Ik heb zin om weer als een wervelwind door het stadion te gaan."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de SportCast afwisselend elke maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast uit de sportwereld. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De SportCast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te luisteren.
Op het trainingskamp zullen er in ieder geval twee nieuwe gezichten mee gaan. Remco Balk wordt gehuurd van FC Utrecht en Jeremy Helmer zal een paar weken op proef komen. Maar daar houdt het niet mee op.

Cambuur wil Van den Belt

De Jong heeft nog volop contact met Sonny Stevens, Jamie Jacobs en Issa Kallon, die een aflopend contract hebben, maar mogelijk toch blijven. En de ogen van Cambuur zijn gericht op PEC Zwolle-speler Thomas van den Belt.
Daar draait De Jong ook niet omheen. "Thomas is iemand die zich kan doorontwikkelen naar een hele goede middenvelder die bij een topclub eindigt. Als je reëel bent, zou je vier, vijf ton moeten betalen. Dan zijn wij heel geïnteresseerd", geeft de Cambuurtrainer toe.
De SportCast met Henk de Jong