Oud-grensrechter Jan Dolstra over zijn hoogtepunt: "Ik kreeg een hand van Maradona"

© Omrop Fryslân
Oud-grensrechter Jan Dolstra heeft vorige week afscheid genomen van voetbalbond KNVB. Als 'talentbegeleider' was de 70-jarige Dolstra de laatste jaren verbonden aan het team van internationaal toparbiter Danny Makkelie.
Dolstra behoorde in de jaren '80 zelf tot het korps van eredivisiescheidsrechters, maar internationaal maakte hij vooral furore als assistent-scheidsrechter. Zo was hij als grensrechter actief op het EK '92 in Zweden, het WK '94 in Amerika en het EK '96 in Engeland.
Met die ervaring ging Dolstra later aan de slag bij de KNVB. Zo was hij de laatste jaren verbonden aan het team van topscheidsrechter Danny Makkelie, waar hij grensrechters Jan de Vries en Hessel Steegstra bijspijkerde. Beide Friese grensrechters komen later dit jaar in actie op het WK in Qatar.
Dolstra beleefde zelf zijn sportieve hoogtepunt in 1994 op het WK in Amerika. Daar vlagde hij bij vijf wedstrijden, onder meer de wedstrijd tussen Argentinië en Griekenland. Bij de Argentijnen was Diego Maradona toen de grote man. "Jazeker, hij heeft mij een hand gegeven, hij was aanvoerder. Maar hij kwam niet naar mij toe van: 'Hey Jan, jij hier ook'."

De laatste wedstrijd van Maradona

Na afloop bleek dat het de laatste wedstrijd van Maradona was. "Later werd hij gepakt op cocaïne. Hij scoorde die wedstrijd een goal en had toen al heel grote ogen."
Dolstra was in die jaren de assistent van Mario van der Ende. Ze deden later nog de achtste finale tussen Spanje en Zwitserland, maar moesten daarna naar huis.
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de SportCast afwisselend elke maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast uit de sportwereld. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De SportCast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te luisteren.
Met Jesse Rozendal heeft Fryslân nu één scheidsrechter in het betaalde voetbal. Volgend jaar komt daar Wouter Wiersma uit Drachten bij. Veel Friese scheidsrechters in het betaalde voetbal heeft Fryslân eigenlijk nooit gehad. "Dat is wel zo, maar het is ook niet makkelijk", zegt Dolstra.

Cambuur wil jonge keeper

Verslaggevers Roelof de Vries en Andor Faber bespreken ook het laatste nieuws rondom Heerenveen en Cambuur. Volgens De Vries zijn er geen clubs die zich hebben gemeld voor bijvoorbeeld Milan van Ewijk of Thom Haye.
Heerenveen zal waarschijnlijk afscheid nemen van alle huurlingen. Madsen is te duur, Musaba gaat het proberen bij Monaco en Stevanovic heeft te horen gekregen dat hij weg mag. Wel probeert Heerenveen Van Hooijdonk te behouden, maar dat hangt nog van zijn werkgever Bologna af.
Bij Cambuur zijn ze volgens Faber druk met een keeper. De deur staat nog altijd open voor een nieuw contract voor Sonny Stevens. Henk de Jong heeft intussen met hem gesproken. Cambuur hoopt op korte termijn een jonge keeper te presenteren. "En dan wil Cambuur graag een keeper met meer ervaring erbij hebben."
SportCast met Jan Dolstra