Ronnie Pander na 22 jaar weg bij sc Heerenveen: "Dat doet ontzettend zeer"

Ronnie Pander is te gast in de SportCast © Omrop Fryslân
Ronnie Pander heeft nog steeds slapeloze nachten van zijn vertrek bij sc Heerenveen. Na 22 jaar komt er een eind aan de samenwerking en dat doet 'ontzettend zeer', zegt Pander in de SportCast van Omrop Fryslân.
Hij was dertien jaar als speler verbonden aan sc Heerenveen en daarna negen jaar als jeugdtrainer. Het laatste seizoen was Pander ook nog video-analist bij het eerste elftal. Maar aan die periode komt nu een eind.
Met de komst van de nieuwe trainer Kees van Wonderen is er in de technische staf geen plaats meer voor Pander. Hij kreeg een aanbieding van de club om jeugdtrainer te worden van het team onder de achttien jaar, maar dat heeft hij naast zich neergelegd.
"Daar voel ik me niet te groot voor", zegt Pander, wiens ambities wel bij het eerste liggen. "Maar hoe de sfeer binnen de club nu is, heeft mij, na slapeloze nachten, genoodzaakt om dat niet te doen."
Het verhaal van Jeffrey Talan is nog schrijnender.
Ronnie Pander
Slapeloze nachten: het geeft aan dat het Pander hoog zit. "Dit moet geen jankverhaal worden dat ik me te groot voel voor de onder achttien. Als het gevoel goed was geweest, had ik de onder achttien gedaan. Omdat het mijn club is. Omdat het op deze manier gaat, kan ik het niet doen. En dat doet hartstikke zeer."

Geen communicatie

Het probleem volgens Pander is dat Heerenveen niet meer de familiaire club is die het in het verleden altijd was. En dat er niet gecommuniceerd wordt door technisch manager Ferry de Haan en hoofd jeugdopleiding Marcel van Buuren. Daarop had oud-trainer Johnny Jansen onlangs ook al kritiek.
Toen anderhalve week geleden duidelijk werd dat Pander de club zou verlaten, had hij net daarvoor een gesprek gehad met De Haan. "Dat was het eerste echte gesprek dat ik had met Ferry. Dat is absurd."
"Er is amper communicatie. Iedereen kan zijn gang gaan", vertelt Pander. "Dat is aan de ene kant heel fijn, maar aan de andere kant ontbreekt het dan aan een rode lijn."
Het verhaal van Pander en Jansen staat niet op zichzelf. Sterker nog, het kan volgens Pander nog erger. "Het verhaal van Jeffrey Talan is nog schrijnender. Tegen mij hebben ze gezegd dat ik de onder achttien kon doen. Tegen Jeffrey hebben ze niets gezegd. Kom op, hij zit 27 jaar bij de club! Ik vind dat niet kunnen."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de SportCast afwisselend elke maandag bij over al het voetbalnieuws, vaak met een interessante gast uit de sportwereld. Zo nu en dan behandelen ze ook andere onderwerpen.
De SportCast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere SportCasts terug te luisteren.

Televisiegeld

Gerald van den Belt heeft wat SC Cambuur betreft beter nieuws. Door de negende plaats en het daarna degraderen van Heracles Almelo komt er meer televisiegeld binnen in Leeuwarden.
"Ik denk dat we van 2 miljoen naar 2,3 miljoen gaan. Dat kan nog meer worden op het moment dat Excelsior promoveert", vertelt de financieel directeur van de Leeuwarders in de SportCast. "Dus wij zijn supporter van Excelsior deze week. Sowieso omdat Marinus Dijkhuizen daar zit."
De SportCast met Ronnie Pander en Gerald van den Belt