Cambuurstadion stapje dichterbij: Van Wijnen en Friese Poort zijn eruit

Bouwbedrijf Van Wijnen en ROC Friese Poort zijn eruit. De school gaat ruimte huren in het nieuwe Cambuurstadion, dat het bouwbedrijf graag wil bouwen. De school heeft de handtekening gezet onder een overeenkomst met het bouwbedrijf. Dat bevestigt Remco Meijerink van Friese Poort donderdag. Een van de redenen waarom projectontwikkelaar Wyckerveste vorig jaar uit de ontwikkeling van het nieuwe Cambuurstadion stapte was omdat ze er niet uitkwamen met Friese Poort.
Cambuurstadion stapje dichterbij
Met het akkoord tussen Friese Poort en Van Wijnen is het nieuwe Cambuurstadion een stapje dichterbij. Meijerink is dan ook erg blij met de overeenstemming met Van Wijnen: "Ik denk dat dit goed nieuws is voor onze studenten en onze docenten. We hebben een akkoord op hoofdlijnen getekend met Van Wijnen. Nu is het aan hen om er ook met andere partijen uit te komen."
Over de belangrijkste punten zijn de twee partijen nu akoord, zegt Meijerink. "We hebben een overeenstemming over de huurprijs, over het kwaliteitsniveau van oplevering, het tijdpad en andere belangrijke details."

Voorwaarden

Daarmee is alles echter nog niet rond. Zo zit er nog wel een voorwaarde aan de overeenkomst vast: "Er is wel een ontbindende voorwaarde in het contract opgenomen. De schep moet voor 1 januari 2022 de grond in. Wij hopen dat het stadion dan in augustus 2023 kan worden opgeleverd, zodat we er in het schooljaar 2023/2024 gebruik van kunnen maken."
Er moet echter nog wel wat gebeuren voor het zover is. "Zoals met ons harde afspraken gemaakt zijn, moet dat ook met andere partijen gebeuren. Er kan nog een kink in de kabel komen, maar ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken."
Remco Meijerink van ROC Friese Poort

Intentieovereenkomst met Wyckerveste

Bij bouwbedrijf Van Wijnen gaat de vlag nog niet meteen uit, maar volgens directeur projectontwikkeling Arjen Oosting is door de overeenkomst met Friese Poort de positieve energie terug in het hele stadiondossier. "Dit is een hele belangrijke eerste stap. Niet alleen dat we eruit zijn met Friese Poort, maar ook omdat we een intentieovereenkomst gesloten hebben met Wyckerveste."
Wyckerveste heeft eerder aangegeven drie miljoen euro willen hebben voor de plannen. "Over geld kan en wil ik niet veel zeggen. Waarom het ons wel is gelukt en Wyckerveste niet? Ik weet alleen hoe wij te werk gaan, en soms moet je verder kijken dan puur het financiële plaatje. Het moet natuurlijk rendabel zijn, maar dit project brengt ook reuring in Leeuwarden en het is belangrijk voor Friese Poort. Dat telt voor ons ook mee."
Zo moet het er uiteindelijk uit komen te zien © Bureau voor Widdershoven architectuur en architecten BV
Oosting zegt ook dat de komst van het nieuwe stadion nog altijd niet definitief is. "Maar zoals ik al zei, dit is wat het project nodig had. Nu kunnen we verder in gesprek met andere partijen, zoals de gemeente, Cambuur en het WTC."
Arjen Oosting, directeur projectontwikkeling van bouwbedrijf Van Wijnen Noord

'Dit dominosteentje moest vallen'

Directeur Ard de Graaf van Cambuur is vanzelfsprekend blij met de overeenkomst tussen Van Wijnen en Friese Poort. "Dit was een heel belangrijk dominosteentje dat moest vallen. Nu kunnen we met z'n allen verder met het leggen van de puzzel. Er moet nog steeds heel veel gebeuren, vergis je niet, maar de gesprekken tussen Friese Poort en Van Wijnen waren daarin wel heel erg belangrijk."
Cambuur hat sels ek al ferskate petearen hân mei it boubedriuw. "En daar gaan we uiteraard mee verder. Wij hadden een overeenkomst met Wyckerveste, dus het is nu kijken of die moet worden aangepast. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we daar wel uit gaan komen."