Bouw nieuwe Cambuurstadion gaat niet door; ontwikkelaar trekt zich terug

De bouw van het nieuwe Cambuurstadion in het WTC-gebied is vooreerst van de baan. Ontwikkelaar Wyckerveste heeft zich teruggetrokken uit het project, omdat ze de business case voor de bouw van het nieuwe stadion niet rond kunnen krijgen. De gemeente Leeuwarden hoopt nog wel op een doorstart.
© Bureau voor Widdershoven architectuur en architecten BV
De betrokken partijen, SC Cambuur, Bouwgroep Dijkstra Draisma, WTC, Van Wijnen, ROC Friese Poort en de gemeente Leeuwarden onderzoeken de komende periode wat dit nieuws betekent voor de gebiedsontwikkeling bij het WTC en op welke wijze een doorstart eventueel mogelijk is.
Werkzaamheden die nu in uitvoering zijn, waaronder de inrichting van de openbare ruimte en de aanleg van het overloop parkeerterrein op De Zwette, rondt de gemeente af zoals gepland. Bouwgroep Dijkstra Draisma realiseert de supermarkten Jumbo en Aldi conform planning. Die openen in het voorjaar van 2021 hun deuren.

Complexe situatie

De betrokken partijen geven aan er alles aan te willen doen om het nieuwe Cambuurstadion toch mogelijk te maken. "Of dat lukt is afhankelijk van vele factoren; het is een complexe situatie", schrijven ze.
Hein de Haan goeie
Wethouder Hein de Haan noemt het "een hele zware teleurstelling" dat de bouw voorlopig niet doorgaat. Dat de business case niet rond is, is volgens hem "gewoon balen". Als een totale verrassing kwam het nieuws echter niet. "We zagen dat het moeilijk was om alle werkzaamheden die nog moesten gebeuren en alle afspraken die moesten worden gemaakt op tijd rond te krijgen."
Feit is dat het nieuwe Cambuurstadion er niet voor de geplande datum, het najaar van 2022, staat. "Maar we houden met elkaar de ambitie om het stadion en de gebiedsontwikkeling voor elkaar te krijgen. Daar gaat straks onze aandacht en energie in zitten."
Er zijn vaker tegenslagen geweest en De Haan gelooft daarom dat ze deze ook weer te boven zullen komen. "Daar moeten we aan werken en daar hebben we tijd voor nodig nu", besluit De Haan.
Bou nije Cambuurstadion
Ook wethouder Friso Douwstra spreekt van een teleurstelling: "We hadden al behoorlijk wat werk gedaan en veel betrokken partijen staan al klaar om ook weer volgende stappen te zetten. Dan komt dit rauw op je dak."
Het is volgens Douwstra te vroeg om te zeggen wat de financiële schade is van de vertraging: "Alle partijen willen de schouders eronder zetten en zorgen dat de ontwikkeling nu wel loskomt. Ze willen constructief om tafel en kijken wat de toekomst is. Daar houd ik mij nu aan vast, maar voorlopig is het balen."
Er is geld beschikbaar om de kreukels recht te trekken, zegt Douwstra: "Er is natuurlijk geld gereserveerd voor deze ontwikkeling, dat is niet zomaar weg. Maar daar moeten we wel over in gesprek met de raad."
Omrop Fryslân schreef in 2018 onderstaand artikel over de 'stadionsoap' van Cambuur: