ROC Friese Poort over Cambuurstadion: "Onenigheid over prijs, miljoenen verschil"

Het verschil tussen wat school ROC Friese Poort wilde betalen en wat projectontwikkelaar Wyckerveste wilde hebben voor een school in het nieuw te bouwen Cambuurstadion was gewoon te groot. Dat zegt Remco Meijerink van het college van bestuur van de school. Volgens hem was het verschil tussen beide partijen diverse miljoenen euro's over een huurperiode van 15 jaar. De onderhandelingen over het verschil zaten vast.
Cambuurstadion
Woensdagavond werd bekend dat ontwikkelaar Wyckerveste de zogenoemde business case van het stadion niet rond kon krijgen. Daarom heeft de ontwikkelaar zich teruggetrokken uit het project. Een van de knooppunten was dat één van de potentiële huurders, school ROC Friese Poort, geen handtekening zette onder de overeenkomst met de projectontwikkelaar.
Volgens Remco Meijerink kon de school het niet met Wyckerveste eens worden over de kwaliteit en prijs. "We hebben alles bekeken. Maar voor het bedrag dat wij maximaal wilden uitgeven aan een volledig ingerichte school, daarvoor wilde Wyckerveste de school alleen casco opleveren. We zouden 15 jaar gaan huren, dan hebben we het over miljoenen verschil tussen vraag en aanbod. De onderhandelingen daarover zaten eigenlijk wel muurvast."
Remco Meijerink van ROC Friese Poort
Bij ROC Friese Poort zijn ze flink teleurgesteld over deze tegenslag. "Wij willen heel graag naar een nieuw stadion, want we zien een enorme meerwaarde voor onze studenten. Ze kunnen in zo'n omgeving praktijkervaring opdoen in bijvoorbeeld horeca, detailhandel en beveiliging. Maar wij moeten publiek geld uitgeven, en daar zitten grenzen aan. Die grenzen zijn in de voorstellen van de ontwikkelaar maximaal overschreden, en daar konden we niet mee akkoord gaan."

'We kunnen niet eeuwig wachten'

Meijerink verwijt zichzelf niets. "Met de kennis van nu had ik afgelopen jaren veel concreter afgesproken wat we verwachten voor welke prijs. Dat wel. Wij hebben hier heel veel tijd en energie ingestopt. Eigenlijk hadden we in 2020 al een nieuw gebouw nodig, maar elke keer hebben we gezegd dat we nog wilden en konden wachten. Maar dat kan niet eeuwig duren. Wij gaan hier nog een aantal maanden door in de verkenning met de partijen die het nog zien zitten, maar veel langer kunnen we ook niet wachten."
De tweede grote klap in een paar maanden tijd.
Kees Elzinga, voorzitter supportersvereniging SC Cambuur
Bij de supportersvereniging is de teleurstelling groot, zo zegt voorzitter Kees Elzinga. "Dit is de tweede klap die wij in een paar maanden tijd krijgen, nadat we dit voorjaar niet promoveerden." Volgens Elzinga was het wel duidelijk dat de bouw van het nieuwe stadion niet helemaal soepel verliep. "Het proces duurde natuurlijk al lang. Uit gesprekken met de directie van Cambuur bleek wel dat het langer ging duren, maar er was nog altijd een goede hoop. Daarom komt het nu ook zo hard aan."
Kees Elzinga van de supportersvereniging van SC Cambuur
De supporters willen hun club graag steunen, maar de grote vraag is: hoe? "Wij kunnen het belang van een nieuw stadion voor de club uitspreken waar nodig en waar mogelijk willen we dat proces ondersteunen. Maar hoe dat concreet moet werken, zie ik nu even niet. Gezien onze sportieve resultaten denk ik dat het interessant kan zijn voor een potentiële investeerder. We willen graag eredivisie spelen, en ons huidige stadion is niet eredivisiewaardig."

"Vertraging van zeker een jaar"

Ook in de gemeenteraad wordt met zorg gekeken naar de ontwikkelingen. Otto van der Galiën van Lijst058 is echter niet verbaasd. "Iedereen zag het wel een beetje aankomen. Maar van uitstel komt in dit geval denk ik geen afstel. Het hele terrein ligt al op de schop, om nu op te houden is verschrikkelijk. Het is ook een project waar een ontwikkelaar zich mee op de kaart kan zetten, het is een project met uitstraling. De komende dagen moet alles goed worden uitgezocht, maar ik heb goede hoop dat er een nieuw stadion komt."
Otto van der Galiën van Lijst058
Wanneer dat nieuwe stadion er dan moet staan? "De vertraging zal zeker een jaar zijn denk ik."