Kwelderproef van Wetterskip gesaboteerd: woelmuisjes liften mee

Een woelmuis (archiefbeeld, niet een van de daders)
Een woelmuis (archiefbeeld, niet een van de daders) © ANP
Het onderzoek van Wetterskip Fryslân is flink geplaagd door woelmuisjes. In september zijn grote stukken kweldergrond uit de Peazemerlannen gehaald, maar het bleek dat de grond flink vergraven is door de woelmuis.
Het is een onverwachte hindernis voor het project, dat gericht is op onderzoek naar kweldervegetatie. Een paar honderd vierkante meter aan buitendijkse grond is bij Paezens-Moddergat weggehaald en naar Delft gebracht.

De kracht van golven testen

Samen met TU Delft, Deltares en Universiteit Twente zou onderzocht worden wat het effect van een kwelder is op de kracht van golven. Het kweldergras en het voorland zorgen er mogelijk voor dat de golfkracht afneemt. Mocht dat zo zijn, kan Wetterskip Fryslân de resultaten weer gebruiken bij de aanleg van dijken.
De Deltagoot, die een flinke storm kan nabootsen
De Deltagoot, die een flinke storm kan nabootsen © ANP
Die grond zou in de zogenaamde 'Deltagoot' worden getest. Daarin kan met extreme golven een grote storm worden nagebootst, om te kunnen meten wat het effect van planten is in de kwelder.

Muisjes liften mee naar Delft

Het materiaal werd in meerdere bakken van verschillende afmetingen naar Delft gebracht. Daar bleek de woelmuis echter een grote saboteur. De muisjes zijn meeliften van Paezens naar Delft.
Door het gegraaf zijn de bakken met grond niet langer geschikt voor de proef. De bakken met kweldergrond moeten worden vervangen door nieuwe exemplaren. "We halen deze week tien nieuwe blokken", zegt Barry Ros van Wetterskip.
Daarbij wordt niet van tevoren gecontroleerd op woelmuizen. "Maar we houden het wel in de gaten. Het is toch een stukje natuur waar we mee werken. De blokken worden in Delft apart gezet. Als blijkt dat er geen muizen in zitten kunnen ze gebruikt worden."

Nog eens bij Holwerd

Eind december wordt nog eens 50 vierkante meter kweldergrond weggehaald. Dit gebeurt dan net buiten de dijk bij Holwerd, op grond van It Fryske Gea. Het streven is om de proef nog gewoon door te zetten in januari, als er niet opnieuw sprake is van spelbrekers.
Zo werd de grond in september van de kwelder gehaald: