Het leven van 2000 jaar geleden: veel belangstelling voor opgraving bij Menaam

Archeoloog Hans Veenstra geeft bezoekers een rondleiding © Omrop Fryslân

Liggen er onbekende schatten of gouden munten onder het weiland bij Menaam? Een groep van zo'n acht archeologen is daar al weken bezig met een grote opgraving.

Het gaat om een terrein van ongeveer een hectare, naast het bedrijventerrein De Stapel. Dat wordt uitgebreid en daarom wordt het gebied eerst minutieus onderzocht op schatten uit het verleden. Er is al heel wat interessants gevonden op de locatie, waar zo'n tweeduizend jaar geleden een nederzetting van boeren stond.

"Dit is een vindplaats uit de late ijzertijd en de vroege Romeinse tijd", vertelt archeoloog Hans Veenstra. "Het gaat om de periode van 250 voor Christus tot 100 na Christus. In die tijd hebben mensen hier gewoond en de resten daarvan graven wij hier op."

Levenswijze

De opgravingen moeten helpen bij het begrijpen van hoe mensen tweeduizend jaar geleden in het gebied bij Menaam leefden. Vooral hun relatie met het water, de zee, is daarbij interessant.

Archeologische opgraving bij Menaam

"Er waren nog geen dijken", legt Veenstra uit. "De zee kwam hier heel vaak overheen. Mensen hebben hier veel te stellen gehad met het water. Wij hebben daarom vooral sloten, greppels en kuilen gevonden die mensen vroeger hebben gegraven."

Zilveren munt

En gouden munten of bijzondere objecten? "Dat bijna niet. Wij hebben een zilveren munt van de Romeinen gevonden, die komt van ver uit Rome. Maar verder vooral dagelijkse objecten die mensen gebruikten."

De locatie van de opgravingen, net buiten Menaam © Omrop Fryslân

Normaliter staan er hekken om de locatie van de opgraving, maar afgelopen vrijdag werd het terrein opengesteld voor een speciale publieksdag. Er kwamen veel mensen op de opgraving af. Mensen uit de omgeving, maar ook van veel verder weg.

Dat geldt ook voor Alex ter Horst uit Buurse, vlak bij Enschede. Hij is met zijn vrouw speciaal naar Menaam gekomen om te kijken naar het werk van hun dochter, die archeologe is. "Eens even kijken wat zij elke dag doet. Het is wel koud en nat, maar heel erg leuk om te zien."

"Heel interessant"

Doedt de Jong-Elzinga en haar man komen van wat dichterbij, uit Dokkum. "Ik heb erg veel interesse in de geschiedenis, dat vind ik heel interessant", zo vertelt ze. "Het is de moeite waard om te zien hoe de mensen vroeger leefden."

Doedt de Jong-Elzinga en haar man maken hun schoenen schoon © Omrop Fryslân

Dat er zoveel mensen kwamen kijken, doet de archeologen goed. "Het is wel bijzonder hoe druk het was", volgens Veenstra. "Al spreekt archeologie al snel tot de verbeelding."

De komende anderhalve week zijn de archeologen nog wel bezig bij Menaam. Maar dan begint het echte puzzelen pas. "Alles wat gevonden is, wordt dan gewassen. En wij zoeken uit wat alles is en waar het vandaan komt. Dan kunnen wij daarna de puzzel in elkaar zetten."