Nieuwe status Planetarium zorgt in eerste dagen al voor "bijna verdubbeling" aantal bezoekers

Een werelderfgoedstatus maakt echt wel wat uit, merken ze bij het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Daar neemt het aantal bezoekers behoorlijk toe sinds het museum die status heeft. Zaterdag was het bijna vol.
"We hebben nog een paar kaartjes, maar niet veel meer", zegt rondleidster Sjoukje van Schaik. "Het is vergelijkbaar met de zomerdrukte. En als ik het vergelijk met vorig jaar deze periode, dan is het bijna een verdubbeling van het aantal bezoekers."
De nieuwe status van het Planetarium trekt ook nieuwe bezoekers
Sinds de coronacrisis werkt het Planetarium met tijdslots. Dat wil zeggen: mensen moeten een kaartje kopen voor een vaste tijd, zodat het museum de drukte kan verdelen. Dat systeem komt nu goed van pas.
"Er kunnen dertig mensen per tijdslot naar binnen. Dan is het voor iedereen plezierig. Er kan maar een beperkt aantal mensen in de planetariumkamer. Het is voor niemand fijn als het ontzettend druk wordt. Vandaar dat we die tijdslots erin hebben gehouden."
Van Schaik merkt dat mensen overal vandaan komen. Sommige bezoekers wilden altijd al eens naar het Planetarium, anderen komen speciaal nu omdat het deze week in het nieuws was.

Dat geldt onder andere voor een gezin uit Soest. "Gisteravond waren we in Leeuwarden, dus we dachten: we moeten gebruikmaken van deze mogelijkheid om dat even te combineren met Franeker."
Het museum kan de extra drukte goed aan, volgens Van Schaik. "We ontvangen al eeuwenlang mensen in de kamer van het Planetarium. Zeker nu we beperken hoeveel mensen er tegelijk in mogen, is het prima te doen."