Doorgaan met gaswinning of niet? 'Minder energie gebruiken is beste oplossing'

Over één ding waren ze het eens: we moeten ervoor zorgen dat we minder energie nodig hebben. "We leven nu in een energie slurpende wereld, daar moeten we wat aan doen", zei Betty de Boer, oud-Kamerlid voor de VVD.
De Boer ging in discussie met Frank Petersen (Waddenvereniging) en Maarten Goudzwaard (Statenlid JA21) in het nieuwsforum van Buro de Vries. Daarin ging het over verschillende grote problemen van vandaag de dag. Naast de energietransitie ging het bijvoorbeeld over de 'ereschuldregeling' voor Groningen en de opvang van vluchtelingen.

Petersen is bang voor nieuwe gaswinningen onder de Waddenzee. "Zeker als je al weet dat de Waddenzee overvraagd wordt door bestaande gaswinning, zoutwinning en andere dingen. Wij zijn niet tegen vooruitgang, integendeel, wij denken mee met TenneT en andere partijen."
Een groot deel van de elektriciteit die we in Nederland gebruiken, wordt opgewekt in energiecentrales die op gas draaien. Volgens de Rijksoverheid werd de afgelopen jaren zo'n 50 procent van de elektriciteit opgewekt met gas. Minder stroom verbruiken zorgt daarom ook voor minder gas.
Petersen doelt op de plannen voor de aanleg van een windpark op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De energie die daar wordt gewonnen, moet op een of andere manier naar het vaste land worden getransporteerd. Op dit moment wordt gedacht aan een tunnel onder de Waddenzee naar de Eemshaven.
Het is volgens Petersen "van de gekke" dat er dan tegelijkertijd gedacht wordt aan nieuwe aardgaswinning ten noorden van Schiermonnikoog. "We hebben genoeg aan de bestaande gaswinning en we moeten niet nog eens nieuwe velden aan gaan boren."

Maarten Goudzwaard denkt niet dat de bestaande projecten voor gaswinning genoeg zijn. Volgens hem duurt het te lang voordat iedereen van het gas af is. "Dus we hebben die velden nog nodig. Ook het gas uit de Noordzee en de Waddenzee."
Hij maakt zich vooral zorgen over de betaalbaarheid van de transitie. Bovendien kan ons elektriciteitsnet het op dit moment niet aan. "De elektriciteit die wij opwekken met zonne- en windenergie kunnen wij hier in grote delen van Fryslân niet eens meer kwijt."
Betty de Boer, Fries om utens en oud-Tweede Kamerlid voor de VVD, was ook kritisch op de klimaatdoelen die minister Jetten deze week bekendmaakte. "Nederland mag wat mij betreft best vooroplopen, maar het kost een bak geld en wat is het effect wereldwijd? Alleen als heel Europa - en nog beter: de hele wereld - meedoet, kan dit probleem worden aangepakt."

De drie forumleden verschilden van mening over de energietransitie, maar waren het er wel over eens dat we met z'n allen wel heel afhankelijk zijn geworden van energie.
"Ik probeer zo vaak mogelijk de fiets te pakken en als iedereen dat zou doen, zou dat al heel veel schelen", hield Petersen de andere forumleden en de luisteraars voor. "Bovendien is het heerlijk om in de natuur te zijn. Je ervaart dan echt hoe weinig we eigenlijk maar nodig hebben."