Gaswinning ten noorden van Schiermonnikoog op losse schroeven door uitspraak rechter

© ONE-Dyas
De aanleg van alles wat nodig is om boven Schiermonnikoog gas uit de Noordzee te winnen is stilgelegd door de rechter in Den Haar. Het gaat om een voorlopige uitspraak nadat er bezwaar is gemaakt door een groot aantal Duitse partijen.
Bij die partijen horen onder andere het Waddeneiland Borkum en de Deutsche Umwelthilfe. Vanuit Nederland deed de Coöperatie Mobilization for the Environment mee, oftewel MOB. Die zijn de laatste jaren vooral in het nieuws als het gaat om stikstofzaken en daar gaat het hier ook om.
Het energieconcern ONE-Dyas wil gas winnen op de grens met Duitsland. Bij de aanleg van de installaties en leidingen daarvoor mag er niet zoveel stikstof vrijkomen dat de duinen op Schiermonnikoog daar last van krijgen. Of dat ook het geval is, heeft One-Dyas niet aangetoond. Bovendien is het aan de minister van Natuur en Stikstof om daar een besluit over te nemen. En dat besluit is er niet.
In Duitsland wordt verheugd gereageerd op de beslissing van de rechter.
Ik hoop natuurlijk dat van uitstel afstel gaat komen.
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog
Ook burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog is er goed over te spreken. "Ik vind het heel goed nieuws dat de rechter gezegd heeft dat er voorlopig niet gestart mag worden met de aanleg van het platform omdat er nog procedures lopen. Ik hoop natuurlijk dat van uitstel afstel gaat komen. Want gemeente Schiermonnikoog is er helemaal niet blij mee."
Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog © Omrop Fryslan
Daarbij spelen er ook nog andere zaken, zoals het met land verbinden van windmolenparken op de Noordzee. "Het moet allemaal en-en-en. Laten we nu eens echte keuzes maken voor de toekomst: niet meer boren naar gas. We hebben nu weer tijd om de discussie te voeren", zegt Van Gent.