Muzikant Wiebe Kaspers begint opnieuw: "Ik wil heel graag groter"

Kaspar © www.kaspar.nu
Als Kaspar begint Wiebe Kaspers, voormalig frontman van de band Wiebe, aan een nieuw muzikaal leven. Compleet met een geboortekaartje en beschuit met muisjes was onlangs de presentatie; zaterdag is zijn eerste concert.
"Voor mijn gevoel heb ik hier mijn hele leven naar toegeleefd. Vanaf het moment dat ik het idee kreeg 'hé, ik wil zelf die zanger zijn die op het podium staat'", vertelt Wiebe Kaspers (1990) over zijn wedergeboorte. Van jongs af aan weet hij al wat hij wil, maar dat deed hij niet omdat hij te veel rekening hield met wat er om zich heen gebeurde. "Als ik nu een nummer schrijf, doe ik wat ik eigenlijk altijd al wilde. En nu kan het ook."

Vrijheid

Eenvoudig was het niet, om deze stap te zetten. Met Daan Slagter (drums) en Florian den Hollander (bas) en zichzelf op piano bracht de band Wiebe drie albums uit. Het eerste verscheen in 2015. "Ik dacht dat we als band drie keer zo hard zouden gaan, maar ik kwam erachter dat ik zo niet werkte. Ik wil bepalen wat er gebeurt, omdat het in mijn hoofd altijd heel snel gaat. Als ik te veel rekening houd met wat eromheen gebeurt, sluit ik mezelf enorm op. Ik moest meer vrijheid hebben en zo is Kaspar ontstaan."
Ik wil mensen niet teleurstellen, maar ik kan mezelf eigenlijk alleen maar de vrijheid geven als ik de regie in handen heb.
Wiebe Kaspers over zijn besluit
Zijn besluit had hij op papier gezet, bij het voorlezen hield hij het niet droog. Voor Daan en Florian kwam het nieuws onverwacht. "Als 'donderslag bij heldere hemel'. En ik begrijp heel goed dat er een hoop verandert en dat dat lastig is. We blijven gewoon met elkaar spelen, maar ze zijn een deel van de regie kwijt."
Voordat hij in deze band zat, maakte hij deel uit van een muziektheaterduo (2006-2013) en daar maakte hij hetzelfde mee. Ook daar zag hij ertegenop om te gaan stoppen. "Ik wil mensen niet teleurstellen, maar ik kan mezelf eigenlijk alleen maar de vrijheid geven als ik de regie in handen heb."

Muzikale jeugd

Wiebe Kaspers groeide op in Jorwert. Muziek speelde al vroeg een grote rol in zijn leven. "De Top2000 was thuis vaste prik en verder werd er muziek gedraaid van onder andere Paul de Leeuw en Acda en De Munnik. Terwijl de jaren 90 techno van mijn oudere broer door de dunne wandjes heen kwam, zat ik in de kamer ernaast een derde stem te zingen bij het tweestemmige duo Simon and Garfunkel."
In het radioprogramma Noardewyn heeft presentator Willem de Vries op maandag tot en met donderdag 1 op 1 gesprekken met mensen uit de culturele wereld. Luister tussen 18.00 en 19.00 uur, beluister het als podcast of bekijk het op YouTube. Op vrijdag is Noardewyn Live, het muzikale dorpsplein van Fryslân, met allerlei livemuziek te horen tussen 18.00 en 19.00 uur. Die optredens zijn zaterdagavond op televisie te zien.
Al op zijn vijfde kwam hij in aanraking met de piano. "Die hadden de buren bij de weg gezet en mijn moeder zorgde ervoor dat de piano thuis kwam." Wiebe kreeg muziekles en speelde liedjes na die hij op de radio hoorde en die hij op cassettebandjes opnam.
"Op mijn achtste had ik een geïmproviseerde drumstel, twee jaar later kwam er een echt drumstel en leerde ik ook gitaarspelen." Ook begon hij al op jonge leeftijd met het schrijven van liedjes.

Spelen bij Paul de Leeuw

Zijn droom was om de pianist te zijn van een bekende zanger. En die droom kwam in 2004 uit. Nadat hij een e-mail stuurde naar het programma van Paul de Leeuw, mocht hij bij hem in de uitzending verschijnen. Op zijn 15de had hij zijn eerste optreden, toen hij als pianist moest invallen in een restaurant in Vrouwenparochie. "Ik nam mijn cd-speler, cd's en oordopjes mee, want ik speelde altijd met de radio mee, dus dat moest nu ook op die manier. Het is vast een raar gezicht geweest, maar er zat wel een briefje van 50 euro tussen de toetsen."
De Noardewynpodcast 1 op 1 met Wiebe Kaspers is te beluisteren op Spotify, via Apple en in de podcast-app van Omrop Fryslân.
Al die tijd speelde hij z'n eentje, maar dat veranderde toen er op zijn middelbare school een schoolband werd opgericht. "Ik zat toen in de vierde klas. Dat was mijn eerste ervaring waarbij ik met anderen speelde. "
Als Kaspar schrijft hij de Engels- en Friestalige nummers ook alleen, maar zoekt hij er in de uitvoering muzikanten bij. "Ik blijf spelen met Daan en Florian en zal ook samenwerken met andere muzikanten, onder andere strijkers."
Het was te veel bas, drum, piano. Ik moest me laten verrassen door andere dingen.
Wiebe Kaspers over zijn 'wedergeboorte' als Kaspar
Al jarenlang speelt hij regelmatig met Syb van der Ploeg. "Het nummer 'In nije dei' van De Kast kwam uit toen ik een jaar of zeven was. Ik luisterde veel naar hun muziek en nu sta ik heel vaak met Syb op het podium, bizar eigenlijk."
De zanger is een soort mentor voor Wiebe en hij was het ook die hem vertelde dat er meer kleur in zijn muziek moest komen. "Het was te veel bas, drum, piano. Ik moest me laten verrassen door andere dingen, zei hij. En dat gebeurt nu en dat is heel leuk. Ik wil per nummer en per optreden zien wat daar het beste bij past."

Perfectionist

Ambities heeft hij genoeg. "Om de twee jaar een album uitbrengen is een droom, maar elke drie maanden een single uitbrengen is het eerste doel."
En hij wil vooral veel spelen, van huiskamerconcerten tot zalen vol mensen. "Ik wil heel graag groter." En daarbij streeft hij naar perfectie: het perfecte liedje, de perfecte melodie met de perfecte akkoorden en de perfecte tekst. Daarvoor moet hij schaven en afbouwen. "Ik houd van puzzelen, het schrijven gaat niet makkelijk, maar het gaat steeds meer op gevoel."
Binnenkort komt er weer een geboortekaartje, want Wiebe Kaspers wordt vader. Sinds een jaar woont hij weer in zijn geboorteplaats, net buiten Jorwert, waar hij in coronatijd zijn huis verbouwde en opknapte.
Kaspar treedt 8 oktober op in Theater Sneek. Kijk voor meer informatie op zijn website.

De top 3 van Wiebe Kaspers

Artyst Nûmer
Bruno Mars, Anderson .Paak, Silk Sonic Blast off
Eva Cassidy Fields of gold
Jeff Buckley Grace (live)