Atsje Lettinga: "Bij MeM kun je iets van jezelf ontdekken vanuit de basis van vrijheid"

Samen met haar vriend Sander Stienstra bestiert Atsje Lettinga Paviljoen MeM in Buitenpost. Een decor voor muziek, theater en meer. "Je kan hier zijn wie je bent, door de geborgenheid van MeM."
Ze heeft bijna twee weken vakantie. En dat is nodig na talloze evenementen op poten te hebben gezet. Atsje Lettinga (55) biedt in Paviljoen MeM (Muzyk en Minsken) plek voor uiteenlopende activiteiten. De ene dag muziek, dan wachten er workshops, om vervolgens weer een bruiloft in goede banen te leiden.

In het bos van Egypte

"Door corona zijn veel dingen niet doorgegaan. Om die reden schuift het allemaal op. Het is dan ook niet voor niks dat we de afgelopen weken soms 14 tot 17 uur per dag maakten. Daarom gaan we binnenkort op vakantie. Tijd voor bezinning", zegt Lettinga.
Toen ze op een dag op Marktplaats rondspeurde, viel haar oog op het gebouw dat midden in het bos van Egypte staat. "Sander en ik waren hiervoor ook veel met muziek en theater bezig. Maar dan in de tuin. Met slecht weer kon je dus niks doen. 'Het zou mooi zijn als we een hok hadden waar we met slecht weer in kunnen gaan', zeiden we."
Je kunt hier zijn wie je bent.
Atsje Lettinga over haar padium
Dat 'hok' viel dus wat groter uit dan verwacht. Want het stel nam intrek in het imposante, koepelvormige gebouw. Het paviljoen is gemaakt van hout en heeft een behoorlijk hoog dak. "Die hoogte doet iets met je, merk je. Het zorgt voor een bepaalde energie. En dat voelen de gasten ook", zegt Lettinga. Het paviljoen is oorspronkelijk gebouwd voor Culturele Hoofdstad 2018 en stond toen in de Leeuwarder Prinsentuin.
"Onlangs kwamen hier mensen vergaderen. 'Ik hoop dat jullie merken dat de diepgang van de vergadering anders zal zijn door de ruimte', vertelde ik ze. Ik had gelijk, hoorde ik achteraf. Dat komt omdat je je hier niet hoeft en wilt verbergen. Je kunt hier zijn wie je bent, door de geborgenheid van MeM."

Wâldpykpaad

Ook de locatie van het pand draagt daaraan bij. MeM is namelijk omringd door het Egyptebos van Staatsbosbeheer. In coronatijd besloten Lettinga en haar vriend hier een wandelroute te creëren: het Wâldpykpaad. Ze plantten overal paaltjes, zodat passanten zelf hun route konden kiezen. "Net als in het leven", zegt Lettinga.
In het radioprogramma Noardewyn heeft presentator Willem de Vries op maandag tot en met donderdag 1 op 1 gesprekken met mensen uit de culturele wereld. Luister tussen 18.00 en 19.00 uur, beluister het als podcast of bekijk het op YouTube. Op vrijdag is Noardewyn Live, het muzikale dorpsplein van Fryslân, met allerhande livemuziek te horen tussen 18.00 en 19.00 uur. Die optredens zijn zaterdagavond op televisie te zien.
"We konden in die tijd weinig doen. Dus dan ga je kijken wat wel mogelijk is. En op deze manier ontdekken mensen weer nieuwe gebieden. Want je kunt zo heerlijk van de gebaande paden afwijken. Daar houd ik van."

Helpen met haptotherapie

Naast zich te ontfermen over MeM is Lettinga ook haptotherapeut. Ze leert cliënten door middel van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking te laten luisteren naar hun lichaam. "Er zijn veel mensen die druk en leed ervaren. Ze weten niet hoe ze verder moeten. Daar kom je niet alleen uit."
Normaliter is de zomer een rustige periode qua klanten. Dat was nu echter anders. De praktijk zat vol. "Als je me belt wil ik wel zo snel mogelijk kunnen helpen. Want het moment dat iemand contact op neemt, is het moment dat dat je eraan toe bent. Om die reden wil ik iemand binnen veertien met diegene afspreken."

Huilen in de supermarkt

Zelf komt ze het beste tot rust door middel van muziek. Een meditatief middel, zo zegt ze. Vooral bij het horen van Barbra Streisand dringen de tranen zich bij haar op. "Het is lastig uit te leggen, maar bij haar muziek en stem raak ik ontroerd. Zelfs als ik in de winkel ben en ik hoor haar, moet ik uitkijken dat ik niet begin te janken, haha", vertelt Lettinga, die zelf ook graag zingt, en daarnaast zangles geeft.
"Ik wil het bereik dat er oorspronkelijk was weer tevoorschijn te laten komen. Wist je dat je bij een kind dat twintig weken in buik zit al veel weet over het bereik? Spierdikte, hoogte van de kaak, allemaal zaken waar je dat aan kunt afleiden."
Ik kan me makkelijk aan iets overgeven omdat ik erg in het moment leef.
Atsje Lettinga
Het mag duidelijk zijn: de talenten van Atsje Lettinga beperken zich niet tot het opzetten van evenementen met een creatieve inslag. Maar dat lijkt wel de bezigheid wat haar innerlijke vuur het meest doet oplaaien.
"Ik vond het altijd al leuk om dingen te bedenken. Liep vaak voorop. Ik kan me ook makkelijk aan iets overgeven omdat ik erg in het moment leef", vertelt ze. "Het zoeken van ontwikkeling, met elkaar mooie dingen doen, en iets ontdekken van jezelf waar je niet van afwist. Dat wil ik bij MeM bewerkstelligen, vanuit de basis van vrijheid. Dat is mijn droom."

Vol ideeën

Ondertussen blijven de ideeën door haar hoofd schieten. "We zaten eraan te denken om vaste momenten in te plannen bij MeM, met een poel van artiesten. Die worden dan willekeurig aan een avond gekoppeld. Het is net als blind een ticket op Schiphol kopen. Je weet niet wat je krijgt", vertelt ze enthousiast. "Maar goed dat moet zich nog even uitkristalliseren. Eerst maar eens op vakantie."

De top 5 van Atsje Lettinga

Artiest Nummer
Jan Tekstra It wetter
Leaf Wonderwoman
Barbra Streisand People
Bløf Harder dan ik hebben kan
SA Kom maar thuis bij MeM