Friese assistent-scheidsrechter bekogeld: "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt"

© Omrop Fryslân
Assistent-scheidsrechter Jan de Vries uit Gytsjerk is nog altijd aan het bijkomen. Zondag werd hij tijdens de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Excelsior bekogeld met muntjes, aanstekers en zelfs een flesje alcohol.
"Ik ben bekaf na zo'n avond. Dit neemt veel van je", vertelt De Vries een dag later in de SportCast van Omrop Fryslân. Er ontstond opschudding bij de wedstrijd om promotie naar de eredivisie nadat het arbitrale trio een strafschop gaf aan Excelsior.
Die werd gemist, maar op dat moment gooiden de fans van ADO van alles naar De Vries. "Ik kreeg munten van 1 en 2 euro naar me toegegooid. Er lag ook een flesje Jägermeister achter me."
Daar bleef het niet bij. "Op een gegeven moment kreeg ik een aansteker tegen mijn hoofd. Toen zei ik tegen Danny (Makkelie, de scheidsrechter, red.): we gaan van het veld. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Dit was wel extreem", vertelt de Gytsjerker
Jan de Vries (links) vertelt scheidsrechter Danny Makkelie dat hij geraakt is door een aansteker © Orange Pictures
Na de wedstrijd liep het opnieuw uit de hand met de fans van de Haagse club. Ze stormden na de beslissende strafschop, die tegenstander Excelsior promotie opleverde, het veld op en bekogelden de fans van de tegenstander met vuurwerk.
Op dat moment stond De Vries op een veilige plek. Maar zijn collega Hessel Steegstra uit Sneek niet. "Bij de gemiste penalty stond hij al in de starthouding klaar om van het veld af te sprinten. We waren mooi op tijd binnen. Maar het is heel triest dat het zo moet", zegt De Vries.
Hij en Steegstra hebben nu een paar weken vrij en moeten dan op 21 juni naar Spanje. Daar volgen ze een seminar ter voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal waar ze met scheidsrechter Makkelie heen gaan.
De SportCast met Jan de Vries, Sipke Hulshoff en Marinus Dijkhuizen