Milieufederatie: "Te weinig capaciteit elektriciteitsnet schuld van Liander"

Het capaciteitsprobleem op het elektriciteitsnet is de schuld van netbeheerder Liander. Dat vindt de Friese Milieu Federatie. Zij zeggen dat ze al jaren bij Liander aangeven dat er iets gedaan moet worden aan het elektriciteitsnet. "Deze situatie staat alle kleine duurzame initiatieven in de weg."
Voor zonnepanelen als deze is geen ruimte meer op het net © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
De lokale politiek moet ook meer de regie nemen in de aanpak van de problemen, vindt de Friese Milieu Federatie.
Zoals het er nu voor staat, kunnen boeren die een hoop zonnepanelen op het dak willen plaatsen of kleine duurzame initiatieven met opgewekte duurzame energie niet aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Ze moeten daar nog een tijd op wachten.
"Dat betekent dat veel van dat soort projecten in de wacht staan. We merken dat er door de hogere gasprijzen juist op dit moment veel behoefte is aan zonnepanelen voor grootverbruik. De netwerkbeheerder zegt daarover: je moet een paar jaar wachten", vertelt Hans van der Werf, directeur van de Friese Milieu Federatie.

Verduurzamen gaat langzamer

Het tempo van het verduurzamen gaat daardoor langzamer. "We maken ons zorgen. De energie die mensen nu hebben om plannen te maken wordt minder. Zelfs de kleine initiatieven moeten nu geduld hebben totdat er weer genoeg capaciteit is."
De tijd van waarschuwen is nu al voorbij, wat Van der Werf betreft. "Boem is ho, zeggen ze altijd, maar de 'ho' is al geweest."
Liander wist een paar jaar geleden al wat onze duurzame ambities waren.
Hans van der Werf (directeur Friese Milieu Federatie)
"Wij roepen dan ook de netbeheerder op om te investeren en weer ruimte te maken op het net. Ik vind het slordig van Liander. Ze wisten een paar jaar geleden al wat onze duurzame ambities waren. Daar hadden ze op moeten anticiperen", zegt Van der Werf.

Politiek

De Friese Milieu Federatie vindt dat de lokale en provinciale politiek meer de regie moet nemen. "We moeten eigenlijk een 'deltaplan' voor het opwekken van duurzame energie hebben."

Duurzame ambities niet in gevaar

In de Regionale Energie Strategie (RES) is afgesproken dat Fryslân in 2030 drie terawattuur aan elektriciteit op moet wekken. Van der Werf denkt niet dat dat in gevaar komt. "Die RES gaat uit van bestaande projecten, daar zijn al afspraken over gemaakt. Maar over de periode na 2030 maken wij ons wel zorgen."