Stichting Nijkleaster vraagt hulp van publiek voor boek over kunstenaar Jentsje Popma

Stichting Nijkleaster in Jorwert is op zoek naar informatie over al het werk van kunstenaar Jentsje Popma. Popma is bijna 99 jaar, en voor zijn 100ste verjaardag wil de stichting aandacht schenken aan al zijn werk.
© Omrop Fryslân
De stichting wil volgend jaar mei een tentoonstelling houden in de Grote Kerk in Leeuwarden. Rond die tijd moet ook een boek klaar zijn over het werk van Popma. Dat wordt onder meer gemaakt door Jan Henk Hamoen van de Stichting Nijkleaster.

"Geen duidelijk overzicht"

Popma heeft door de jaren heen veel geschilderd, maar ook veel andere kunstwerken gemaakt. "Het beeld van Anne Vondeling op de Voorstreek bijvoorbeeld", volgens Hamoen. "En het werk van Piet Paaltjens in Leeuwarden. Dat zijn bekende werken, maar men koppelt het vaak niet aan de naam van Jentsje Popma. Er is geen duidelijk overzicht van alle werken die hij heeft gemaakt."
In 2015 heeft Jentsje Popma zijn atelier in Leeuwarden en alle schilderijen en kunstwerken geschonken aan Stichting Nijkleaster.
Om dat overzicht te maken, is het belangrijk dat er volgend jaar een boek komt. Daarvoor roept de stichting de hulp in van mensen in Fryslân. Nijkleaster hoort graag van mensen waar werk van Popma hangt, en wat het verhaal daarachter is. Het gaat dan vooral om schilderijen van particulieren. "Dat kunnen we niet zo makkelijk op het spoor komen."

Signatuur

Het werk van Popma is goed te herkennen aan zijn bijzondere manier van ondertekenen. "Dat doet hij als de verf nog nat is. Hij krast dan zijn naam in de verf. Dat is een heel herkenbaar onderdeel van zijn schilderijen."
Jan Henk Hamoen van Stichting Nijkleaster
In mei volgend jaar moet het boek klaar zijn. Dat maakt dan onderdeel uit van de tentoonstelling in Leeuwarden. Mensen die werken van Postma thuis hebben, of informatie hebben over zijn werk, kunnen via de website van Stichting Nijkleaster contact opnemen.
Bekijk de documentaire over Jentsje Popma uit 2016: