Leeuwarder theater krijgt 'Zalen Schaaf' weer op de gevel

Het historische City Theater Schaaf in Leeuwarden krijgt zijn originele naam 'Zalen Schaaf' weer terug, dat vertelt penningmeester Simon Ferwerda van de stichting Vrienden van Schaaf. Volgens hem is die naam het bekendst in Fryslân. Eerder werd ook de naam 'Muziekcentrum Schaaf' gebruikt, maar die naam burgerde nooit echt in.
© Omrop Fryslan, Jan Durk de Haan
De stichting is op dit moment met vrijwilligers bezig om het theater een kleine opknapbeurt te geven. Daarbij worden alle kapotte lampen vervangen, de beschadigde deuren geverfd en de vergeelde muren opnieuw fris wit gemaakt. Ook wordt het theater van top tot teen schoongemaakt. "En de oude naam pronkt straks weer op de gevel", zegt Ferwerda. "De lichtbak aan de buitengevel moet worden gerepareerd."

Vrienden van Schaaf

De opknapbeurt aan de binnenkant wordt helemaal door de donateurs van Vrienden van Schaaf gefinancierd. Deze stichting werd opgericht om het theater van de sloop te redden. De gemeenteraad bepaalde eind vorig jaar dat het gebouw voorlopig mag blijven staan. Er komt een prijsvraag om te bepalen wat er verder met het gebouw kan worden gedaan.
Het theater blijft in elk geval nog een jaar open. Er is een nieuwe exploitant gevonden, die nieuwe activiteiten gaat verzorgen. Zo zijn er al optredens aangekondigd van de band My Brainbox, met de beroemde gitarist Jan Akkerman en tributebands zoals Queen Mania en The Beatles Revival Band.

Een lange geschiedenis

Zalen Schaaf is een van de oudste theaterzalen van het land. De geschiedenis gaat terug tot aan 1797. In een van de - intussen niet meer bestaande - zalen leerde Mata Hari het dansen. De voorzieningen in het pand zijn enorm verouderd. De stookkosten zijn hoog. In opdracht van de stichting is inmiddels een plan gemaakt om het theater energie neutraal te maken. De kosten daarvoor worden op anderhalf ton geschat. Het plan wordt binnenkort aan de eigenaar van het gebouw, de gemeente Leeuwarden, voorgelegd.