Schrikkeldag in Planetarium blijft speciaal: "Dichter bij Eise Eisinga kom je niet"

Directeur Warmenhoven op de zolder van het Planterium
Directeur Warmenhoven op de zolder van het planetarium © Omroep ZIlt, Larissa Lokenberg
Schrikkeldag betekent eens in de vier jaar een extra klus voor Adrie Warmenhoven. De directeur van het Eise Eisinga Planetarium in Franeker moet ervoor zorgen dat de datum van het astronomisch apparaat altijd klopt.
Warmenhoven vindt het elke keer weer bijzonder om het klusje uit te voeren: "Je zit met je handen aan het radarwerk van Eisinga zelf. Dichter bij hem, bij datgene wat hij 240 jaar geleden heeft gemaakt, kun je niet komen. Echt heel speciaal."
Het Planetarium loopt morgen weer goed
Nadat hij het Planetarium had voltooid, schreef Eisinga een handleiding waarmee het radarwerk ook in de toekomst tot op de seconde nauwkeurig draaiende kon worden gehouden. Die handleiding volgt Warmenhoven ook nu nog, zij het dat niet elke instructie meer opgevolgd hoeft te worden.
Zo schreef Eisinga: "Plat op het lijf, en vooral met een kort endtje kaars op een blaker, voorzigtig om geen brand te veroorzaken."
In het goed verlichte en beveiligde Planetarium hoeft Warmenhoven zich niet meer voorzichtig schuifelend met een kaars over het uurwerk te buigen.
De instructies zoals Eise Eisinga ze heeft opgeschreven voor een schrikkeldag
De instructies zoals Eise Eisinga ze heeft opgeschreven voor een schrikkeldag © Eise Eisinga Planetarium
Door het rad vandaag, op schrikkeldag, een etmaal terug te draaien, blijft het radarwerk van het Planetarium ook de komende jaren tot op de seconde nauwkeurig draaien. In Franeker is het dus twee dagen achtereen 28 februari. Zo loopt het uurwerk ook vrijdag weer op tijd.
Met de hand wordt het datumwiel een dag teruggedraaid
Met de hand wordt het datumwiel een dag teruggedraaid © Omroep ZIlt, Larissa Lokenberg
Het radarwerk een dag stilzetten is volgens Warmenhoven geen optie. "Dan staat alles stil en draaien ook de planeten in het planetarium niet meer. Terwijl die geen weet hebben van onze kalender."