322-squadron viert jubileumfeest maar mist nog iemand: Jan Plesman

Jan Plesman met mascotte Polly vlak voor een missie in de Tweede Wereldoorlog © Nationaal Archief
"Niet praten, maar doen." Het is al ruim 80 jaar het motto van het 322-squadron van de vliegbasis Leeuwarden. Vrijdag vieren ze hun jubileum met een kleine luchtshow. Het is alleen een jubileum met een zwart randje: Één vlieger wordt al bijna sinds de oprichting vermist.
Het gaat om Jan Leendert Plesman. Hij was een Engelandvaarder en werd na de oprichting bij het squadron ingedeeld. Bij een missie boven het grensgebied van Frankrijk en België stortte hij neer. Er is nooit iets van hem of zijn toestel teruggevonden.
322-squadron viert jubileumfeest, maar mist nog wel iemand: Jan Plesman
Nog regelmatig gaan leden van het squadron eropuit. "Dan krijgen wij een tip van bijvoorbeeld een boer dat er wrakstukken zijn gevonden", zegt overste Pascal Smaal, de commandant van het squadron.
"We hebben al vaak de situatie gehad dat we dachten dat er wat gevonden was maar dan bleken het wrakstukken te zijn van Canadese of Duitse toestellen. Er is daar hard gevochten."

Niet opgeven

Opgeven doen ze niet. "We zijn in nauw contact met de familieleden. Het is voor de familieleden van heel groot belang dat hij gevonden wordt. Dat dat laatste puzzelstuk gelegd kan worden."
De Spitfire is een exacte replica van het toestel waar Jan Plesman in vloog © Omrop Fryslân
Het jubileum wordt groots gevierd. Alle oud-leden van het squadron zijn uitgenodigd, 1200 mannen en vrouwen. "Dat gaat om iedereen die bij het squadron heeft gewerkt. Van techneut tot vlieger", zegt Smaal.
Hij is trots op het jubileum: "Je merkt echt een trotse sfeer zijn dit squadron. Dat we al 80 jaar bezig zijn met inzet, het verdedigen van de vrijheid. Van de Tweede Wereldoorlog tot nu, met alle uitzendingen. Prachtig om te vieren dat we 80 jaar oud zijn, het oudste van de Nederlandse luchtmacht."
Polly V is de mascotte van het squadron © Omrop Fryslân
Zo oud het squadron is, zo lang is ook de grijze roodstaart papegaai de mascotte. "Het is Polly de vijfde", zegt Smaal. In de oorlog bracht een vlieger de papegaai mee uit Londen. Het werd de mascotte en ook verwerkt in het embleem dat op de toestellen staat. "Vanaf de oprichting is dit de vijfde. Ze worden echt oud."
Polly V kwam in 1989 bij het squadron. In tegenstelling tot de manschappen blijft de vogel altijd op de thuisbasis Leeuwarden.