In strijd om nieuw personeel zet Leeuwarder Vliegbasis de poort open

De verkeertoren van de Vliegbasis Leeuwarden © Defensie.nl
In tijden van personeelskrapte moeten bedrijven en instellingen nieuwe manieren gebruiken om mensen binnen te halen. De Vliegbasis in Leeuwarden zet daarom de poort open.
Het is voor het eerst sinds 2016 dat de basis wordt opengesteld voor personeelswerving. Er is grote behoefte aan nieuwe mensen: er worden 170 mensen gezocht. Dat is een vijfde deel van het volledige personeelsbestand.
"Bij zo'n beetje alle onderdelen zijn mensen nodig", zegt woordvoerder Jayme Tol van de basis. Het gaat dan om monteurs, maar bijvoorbeeld ook om personeel voor het onderhoud van apparatuur, ICT en de beveiliging. De concurrentie is echter groot.
Volgens uitkeringsinstantie UWV is er nog veel krapte op de arbeidsmarkt. Met name elektrotechnische en elektronikamonteurs en machinemonteurs worden veel gezocht.
In Fryslân zijn op dit moment 2.300 vacatures in technische beroepen. Dat is meer dan twee keer zoveel als in 2020 "Er zijn veel partijen aan het vissen in een kleine vijver."
Grote partijen zoals KLM en Transavia zijn bijvoorbeeld ook op zoek naar personeel. In het Noorden zijn niet veel technische opleidingen voor dit soort werk. Er zit één in Hoogeveen bij de fabriek van Fokker en ook het Deltion College in Zwolle biedt opleidingen aan.
In het verleden kwamen veel van de technici uit de 'werktuigbouwkunde'. Binnen Defensie kregen ze dan een aanvullende opleiding. "Zo ben ik ook begonnen", zegt Tol. "Vanuit daar kun je makkelijk doorstromen."
Aan het werk op de Vliegbasis © Definsje
Wervingsdagen als deze zijn nu weer noodzakelijk. In het verleden ging de poort één keer per maand open. Dat was toen kleinschalig van opzet en meer gericht op de werving van vliegers. Ook de luchtmachtdagen werden gebruikt voor de werving. Dat evenement is voor het laatst georganiseerd in 2019 op de vliegbasis Volkel.

Geen luchtmachtdagen

"Het is lastig te meten wat zo'n dag opbrengt aan nieuw personeel", zegt Niels Vredegoor van het Commando Luchtstrijdkrachten in Breda. "Het kan zijn dat je een zaadje plant in het hoofd van een negenjarige. Dat weet je alleen niet."
Voorlopig staan er geen nieuwe luchtmachtdagen meer op het programma. "Maar zeg nooit nooit."

300 aanmeldingen

Tol denkt dat een specifieke wervingsdag meer kan opleveren. "Iedereen is er en laat zien wat ze doen. Mensen geven zich nu ook specifiek op."
Zo'n 300 mensen in de leeftijd van 17 tot en met 20 jaar hebben zich opgegeven. Die komen vooral uit het Noorden, maar er zitten ook aanmeldingen bij uit Maastricht. Inschrijven kan ondertussen niet meer. Alle plekken zitten vol.