Oprichter Linda Terpstra neemt afscheid van Fier: "Cliënt is geen probleem, maar mens"

Linda Terpstra © Fier
Linda Terpstra heeft deze week afscheid genomen van Fier. Ze is samen met Anke van Dijken de oprichtster van Fier, het expertisecentrum voor mensen die te maken hebben met geweld in afhankelijkheidsrelaties. Fier is ontstaan uit de vrouwenopvang en de 'blijf-van-mijn-lijf'-huizen.
Veel vrouwen en kinderen die opgevangen waren, kwamen later weer terug in de opvang. Uit onderzoek bleek dat 90 procent van de personen geestelijke gezondheidsproblemen had, waar duidelijk mee werd dat niet alleen opvang nodig was, maar ook behandeling. En dus werd er een behandelcentrum opgericht.
Omdat de naam 'Vrouwenopvang' niet meer de lading van de hulp die werd geboden dekte, werd de naam in 2007 veranderd in Fier Fryslân.
In 2012 kreeg Fier Fryslân een plekje in een nieuw onderkomen: de Veilige Veste. In dat jaar werd ook een tweede Veilige Veste geopend in Capelle aan den IJssel en weer drie jaar later werd het Landelijk Steunpunt Extremisme opgericht in de omgeving van Utrecht. Omdat de hulp nu landelijk wordt aangeboden, is de naam veranderd in Fier.
Ze zijn niet een probleem, maar in de eerste plaats mens.
Linda Terpstra, oprichter Fier
Die naam betekent 'trots'. "Wij willen de mensen die hier komen weer fier maken, we willen ze rechtop zetten en toekomstbestendig maken", zegt Linda Terpstra.
De holistische visie is daarbij belangrijk. Terpstra: "We zien de mens als totaal. Hoe ziet jouw leven eruit en wat heb jij nodig om erbovenop te komen? Onze cliënten hebben wel een probleem, maar ze zíjn niet een probleem. Ze zijn in de eerste plaats mens."
Terpstra en Anke van Dijken zijn verantwoordelijk voor die hele ontwikkeling en verandering van de hulpverlening en opvang in de loop der jaren. Ze zijn de 'founding mothers'.
Linda Terpstra op Curaçao bij het tehuis waar ze vrijwilligerswerk doet © Eigen foto
"Het is als met mijn kinderen, die intussen volwassen zijn en op een manier in het leven staan waarvan ik denk: missie voltooid. Ook bij Fier denk ik: missie voltooid", zegt Terpstra.

Transformatie

Terpstra zelf noemt het geen afscheid. "Ik zie het als een transformatie. Ik stop met mijn rol als bestuursvoorzitter van Fier, maar mijn carrière stopt niet. Het is verweven met wie ik ben en dat gaat over betekenisgeving."
Als er een beroep op mij wordt gedaan, zal ik dat altijd doen.
Linda Terpstra, oprichter Fier
Zo zal Terpstra doorgaan met haar vrijwilligerswerk op Curaçao en Aruba. Op Curaçao werkt ze voor een crisisopvang en op Aruba voor een kindertehuis. Dat het om werk op de Antillen gaat is niet toevallig. Ze is zelf geboren op Curaçao en is bovendien van mening dat de landen die bij het 'Koninkrijk der Nederlanden' horen, elkaar moeten steunen en helpen.
Het zou ook nog weleens kunnen dat Terpstra toch weer in een bepaalde rol terugkeert bij Fier. "Als er een beroep op mij wordt gedaan, door Anke of een van de managers, dan ligt deze organisatie mij zo nauw aan het hart dat ik dat altijd zal doen."
Buro de Vries zoekt het uit! Mooie documentaires, interessante gasten en verrassende gesprekken. Buro de Vries gaat gemoedelijk de diepte in. Met veel aandacht voor natuur, cultuur en geschiedenis. De deuren van het Buro zijn zondag geopend van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavond om 21.00 uur wordt het programma herhaald.