Actrice Nynke Heeg over zelfdoding van haar man: "Ik was twee jaar lang bevroren"

Nynke Heeg © Omrop Fryslân
Hoe ga je om met het verlies van een partner die zichzelf van het leven heeft beroofd? Hoe begin je het gesprek met nabestaanden. Actrice Nynke Heeg, die zelf haar man verloor door zelfdoding, vertelt haar verhaal.
Ze heeft het zelf liever over een ongeluk. Actrice Nynke Heeg weet zeker dat haar man Richard te veel van haar, de drie jongens, en het leven hield, om dood te willen. En toch stapte haar man uit het leven, nu twee jaar terug.
Donderdag is Nynke Heeg een van de sprekers bij Walk into the light in IJlst. Op verschillende plekken in ons land wordt er naar het licht toegelopen - de opkomst van de zon - om aandacht te vragen voor zelfdoding.
"Ik had er liever niet gestaan", zegt ze. Maar dat geldt volgens haar voor iedereen die er donderdagochtend bij is.
Nynke Heeg over de zelfdoding van haar man
Twee jaar lang was er stilte. Zoals de piep na een bominslag, vertelt Heeg bij haar thuis. "Ik was bevroren." Ze dacht in te storten, maar ze kon handelen. Voor de drie jongens zorgen. Want die komen altijd op plaats één. "Ik ben moeder en vader tegelijk."
Het sleept haar erdoorheen. Voelen lukte lange tijd niet. Ook al is haar lichamelijke reactie heftig. Hyperventilerend wakker worden, het twee jaar lang koud hebben, soms letterlijk niet in beweging kunnen komen. "Het lijf dat de auto niet kan starten, terwijl het hoofd roept 'toe dan'."
Luister hier naar de reportage met Nynke Heeg uit Buro de Vries
Nu komt het weer. In golven. Het voelen. Na fysiek aan de gang te zijn geweest met een verbouwing. Dat aan de gang zijn heeft geholpen. Want hoe moet je eigenlijk rouwen, vroeg ze zich af.

Langskomen met een pan eten

"Zeg mij dat ik tien keer het land om moet ploegen met mijn blote handen, en ik doe het." Maar er is niets wat je kan doen. Ja, de tijd uitzitten. Mensen zeggen dat we altijd mogen bellen of langskomen. Maar dat helpt niet. Langskomen met een pan eten voor haar en de jongens wel. Stomme vragen stellen mag ook.
En ach, ze begrijpt ook heel goed dat mensen het moeilijk vinden. Dat is misschien ook wel een van de redenen dat ze wat wil delen met alle mensen die meedoen aan de wandeltocht. Delen is goed.
Erover praten is goed. Ze kan weer genieten van het mooie vooruitzicht dat ze heeft. De zon die nu weer zo mooi schijnt.

Onder de perenboom

Ze kijkt naar de perenbomen in de tuin. Misschien wel wat symbolisch, zegt ze. Hij staat er al wel 100 jaar. Zij en Richard zijn eronder getrouwd. Hij heeft stormen doorstaan. Dit jaar moest hij voor het eerst worden gestut.
De boom draagt de peren nog altijd. Ze lijken wel groter en met meer dan anders. "Alsof hij wil zeggen: toe maar, draag het maar, met een beetje hulp kunnen we dat wel."
Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? praten over zelfdoding helpt en kan anoniem. Chat via www.113.nl of bel gratis 0800-0113.