Wethouder Poelman (SWF) over uitgelekte plannen armoedebestrijding: "Niet onder de indruk"

Wethouder Marianne Poelman van de gemeente Súdwest-Fryslân is niet onder de indruk van de uitgelekte plannen uit de Miljoenennota.
Ze vindt dat het Rijk te veel pleisters aan het plakken is als het gaat over de bestrijding van armoede. "Het gaat erom dat je het op langere termijn goed regelt."
Poelman (PvdA) gaat in Súdwest-Fryslân onder andere over werk en inkomen. Belangrijke thema's, want met de hoge prijzen van bijvoorbeeld voedsel en energie hebben veel mensen het moeilijk.
Bestaanszekerheid
De wethouder haalt uit naar het Rijk, dat in haar ogen niet genoeg doet om armoede te bestrijden. "Je struikelt over allerlei fondsen en incidentele regelingen, maar je moet duurzame keuzes maken. De inzet van het Rijk is een pleister op het systeem."
Veel partijen pronken in hun programma's voor de Tweede Kamerverkiezingen met het woord 'bestaanszekerheid'. In het coalitieakkoord van de gemeente Súdwest-Fryslân wordt het ook vermeld. Zo willen ze in de gemeente de bekendheid van alle regelingen die er zijn op het gebied van armoedebestrijding verdubbelen. Dat percentage ligt nu op maar 40 procent.
In Súdwest-Fryslân hebben ze de SWF Dichtby tour om armoede aan te pakken
In Súdwest-Fryslân proberen ze dat onder meer te bereiken met de 'SWF Tichtby tour'. "Op basis van data hebben we gezien waar de armoede het grootst is. Daar zijn we naartoe gegaan. We hebben inwoners uitgenodigd om ter plekke te kijken welke regelingen er voor hen van toepassing zijn. Daarmee bereiken we ook groepen die we nog niet in beeld hadden."
Gemeenten mogen niet de dupe zijn van nog meer 'taken zonder knaken.'
Maar voor zulke initiatieven is wel geld nodig. En in Súdwest-Fryslân moeten ze op dit moment zelf geld bijleggen om hun doelen te realiseren. De bijdrage van het Rijk is soms niet genoeg.
"We krijgen nu de meerjarenraming van 2025 en 2026 al niet rond. Dat is een signaal naar het Rijk: dit kan niet", stelt Poelman. "We gaan nog niet bezuinigen en alle zwembaden en bibliotheken sluiten. We moeten eerst een goed gesprek hebben met het nieuwe kabinet. Gemeenten mogen niet de dupe zijn van nog meer 'taken zonder knaken.'"
Volgens Poelman moet de overheid burgers meer vertrouwen
Gemeenten zouden dichtbij hun inwoners moeten staan. Het Rijk heeft daarom de uitvoer van veel regelingen uitbesteed aan de gemeenten. Maar volgens Poelman werkt dat niet goed. "We krijgen een som geld en dan zeggen ze: regel het maar. Daardoor krijg je overal verschillende regelingen. Het moet allemaal veel doordachter."
Poelman pleit ervoor om de burger wat meer te vertrouwen. "Je moet niet door 86 hoepels hoeven springen om ergens voor in aanmerking te komen."
Kritisch op eigen partij
Dat Poelman kritiek heeft op het beleid van het Rijk is indirect ook kritiek op haar eigen partij. De PvdA heeft van 2012 tot 2017 ook in het kabinet gezeten en heeft dus een aandeel in hoe de huidige situatie is.
In 'It Polytburo' bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Marianne Poelman.
"De PvdA heeft keuzes gemaakt waarvan ik zeg: dat was niet mijn afslag", zegt Poelman. Het gaat dan bijvoorbeeld om de korting op de sociale werkvoorziening. "Dat is een essentiële voorziening in de maatschappij. Er zijn mensen die worden geboren met een hoofd of een lijf dat niet goed functioneert, daar hebben we voor te zorgen."
Die keuze van de PvdA was voor Poelman de reden om de politiek in te gaan. "Niet meer langs de zijlijn, maar meedoen. Op dit moment past de PvdA het beste bij mij."
De kloof tussen arm en rijk wordt groter, zo ziet Poelman daarna:
Dinsdag is het Prinsjesdag, de dag waarop de begroting van het kabinet wordt gepresenteerd. Intussen zijn al veel plannen uitgelekt. Zo zal er onder meer twee miljard euro uitgetrokken worden om de koopkracht te verbeteren.
"Van het bedrag ben ik niet onder de indruk", reageert Poelman. "Het gaat erom dat je knappe regels organiseert. Dat is niet gedekt met alleen maar geld, je moet goed beleid maken met elkaar."
GroenLinks
Poelman haar partij, de PvdA, heeft voor de komende Tweede Kamerverkiezingen een gezamenlijke lijst met GroenLinks. "Ik vind het mooi dat we als partij luisteren naar onze jongeren, die vinden dat groen en rood bij elkaar horen."
Zelf laat ze zich niet te veel uit over de vraag of het een goede zaak is dat beide partijen gaan samenwerken. "Het is in ieder geval goed dat er een links geluid is, dat er volume is in sociaal Nederland."
