De achtbaan van de jaren '80 van rock-'n-roll-zanger André Sharon uit Berltsum

In de jaren '80 verwierf een Friese jongeman landelijke bekendheid met zijn rock-'n-roll-zangstijl en dito moves: André Spaanstra uit Berltsum, alias André Sharon. Tegenwoordig woont hij in Den Haag en is hij nog steeds actief in de muziek.
Zijn moeder bedacht zijn artiestennaam Sharon. André beheerst het Fries in gesproken vorm nog wel enigszins. Dat is per slot van rekening ook de taal die hij met zijn vader spreekt. Maar tijdens het interview voelt hij zich niet zo zeker in het Fries. Daarom schakelt hij over op het Nederlands. Hij woont ook al sinds zijn 23ste niet meer in Fryslân.

Schaatsen

André Sharon zag in 1968 in Berltsum het levenslicht als André Spaanstra. Hij herinnert zich nog goed het schaatsen in de winter en de uitstapjes in de zomer naar Workum. Daar had de familie een bootje liggen. En als hij samen met zijn moeder in de stad was, mocht hij een langspeelplaat kopen.
Zijn schooljaren bracht hij door op de mavo in Sint Annaparochie en op de LTS in Leeuwarden. Met het diploma installatietechniek op zak is hij korte tijd werkzaam geweest als installateur.

Uitgaan en optreden

Berltsum stond toen al bekend om de discotheken in het dorp. De jonge André ging uit in het Hof van Holland en Sans Souci, maar ook in de kroegjes in Leeuwarden. Hij was naar eigen zeggen geen ruige jongen.
Later zou hij optreden in dezelfde uitgaansgelegenheden waar hij voorheen als bezoeker kwam. Op zijn 16de ging hij al talentenjachten af om te zingen. Zijn vader was zijn roadmanager. Hij reed André erheen in de auto.
André Sharon als jongetje in het Elvispak dat zijn tante voor hem maakte © André Sharon
André had grote belangstelling voor muziek uit de jaren '50, '60 en '70. In zijn ouderlijk huis klonken in de huiskamer platen van Johnny Cash, Fats Domino en Ricky Nelson.
Tot de muzikale invloeden van zijn jeugd behoorde ook Elvis Presley, die hij als jongetje van een jaar of 8 jaar nadeed in een playback-talentenjacht. Hij ging gekleed in het Elvispak dat een tante voor hem had gemaakt.

Shakin' Stevens

In de jaren '80 raakte André in de ban van Shakin' Stevens. Hij leek ook wel wat op hem. De jongen uit Berltsum begon nummers van de Welshman te zingen en kon ook goed de rock-'n-roll-bewegingen met z'n heupen doen.

Soundmixshow

Na verschillende talentenjachten in Fryslân mocht hij naar de Soundmixshow van Hennie Huisman. In deze landelijke populaire televisieshow zongen deelnemers live nummers van beroepsartiesten.
Een Elvis hadden ze al, dus dat kon niet. Als de Nederlandse Shakin' Stevens won hij in 1987 drie keer de publieksprijs van de Soundmixshow. Later zou hij zijn idool ook in het echt ontmoeten.
Promofoto André Sharon © André Sharon
In die tijd waren er nog niet zoveel televisiekanalen als tegenwoordig. Programma's als de Soundmixshow werden goed bekeken. André Sharon werd landelijk bekend. Hij kon als rock-'n-roller veelvuldig optreden op evenementen.
Jij doet toch shorttrack? Ik heb daarover een mooi nummer geschreven.
Componist Hans van Eijck schreef 'Shorttrack baby' voor André Sharon
Behalve muzikaal was André ook sportief. Hij deed op internationaal niveau mee in het shorttrackschaatsen. En daar haakte jurylid Hans van Eijck van de Soundmixshow op in. Het voormalig bandlid van de Tee Set was ook componist. Hij zei tegen André: "Jij doet toch aan shorttrack? Ik heb daarover een mooi nummer geschreven."
© André Sharon
Bij de opnames van Shorttrack baby waren Hans van Eijck, Hennie Huisman en Hans Hollestelle in de studio aanwezig. "Allemaal gasten die iets betekenden in de muziek."
Daar stond hij als jongen uit Berltsum tussen te zingen. Van de single werden 27.000 exemplaren verkocht. "Dan kun je zien wat tv en radio allemaal doet."

Indonesië

André ging optreden in heel Nederland en in het buitenland. Zo zong hij onze ooster- en zuiderburen en in Frankrijk, maar ook in Indonesië. Door zijn optredens op de Indische pasar-malam-markten, kreeg hij de tip het eens in Indonesië te proberen met zijn muziek.
Dat resulteerde in een tour in 2000 en 2002. Hij trad op op het eiland Bali, in de steden Bandoeng, Soerabaja op Java en in de regio Kalimantan op het eiland Borneo. Een hele belevenis was dat.
Screenshot André Sharon in 1987 in De Kuip © Screenshot

Mooiste optreden

André's mooiste optreden was in 1987 in de Rotterdamse Kuip op het Los Vast-spektakel. Er kwamen 35.000 bezoekers op af. "Dan voel je je heel klein."
Los Vast van 1985 met presentator Jan Rietman © ANP

Los Vast in De Kuip

Op het Los Vast Kuipspektakel kwamen meer dan vijftig artiesten naar het Rotterdamse voetbalstadion. De shows met presentator en muzikale leider Jan Rietman werden in de jaren '80 bijgewoond door tienduizenden mensen.
André kende Los Vast al van de wekelijkse radioshows op locatie. Elke zaterdag twee uur lang optredens, steeds weer in een andere plaats. Het was populair.
Rock-'n-roll-zanger André Sharon mocht vaker langskomen in het wekelijkse Los Vast. Hij bracht er onder andere zijn tweede single When cupid knocks ten gehore. Tot zijn spijt had die single minder succes dan zijn eerste.

Achtbaan

Terugkijkend op toen, was die tijd een achtbaan voor André Sharon. Het was een mooie tijd. Eén of twee jaar was hij heel groot, maar het was ook weer heel rap voorbij. "De mensen zijn je snel weer vergeten." Een grote internationale doorbraak bleef uit. Wat wel gebleven is, zijn de optredens.
Het 'heilige moeten' is er tegenwoordig af voor hem. Hij hoeft niet meer zo nodig iedere week on the road te zijn. Optreden doet hij nog wel op feesten, verjaardagen en bruiloften.
Nu hij het niet meer zo druk heeft, heeft hij ook meer tijd om zijn familie in Fryslân te bezoeken. Hij heeft twee zussen. Eentje woont in Stiens en eentje in Vrouwenparochie. In die laatste plaats woont ook zijn vader.

De top 5 fan André Sharon

Artyst Titel
André Sharon Shorttrack baby
Shakin' Stevens This ole house
André Sharon Never ending
André Sharon Let's discover
André Sharon Give me the right