Actievoerders vinden voorgenomen sluiting van ziekenhuis Sneek weggegooid geld

'Stop de verloedering fan de Friese zorg' staat op het spandoek © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Zo'n dertig mensen kwamen af op een actie voor het behoud van ziekenhuis Antonius in Sneek. De SP was de organisator, maar de politieke kleur was niet belangrijk.
Het ging erom een signaal te geven aan de raad van Súdwest-Fryslân, die donderdag de laatste vergadering had voor het reces. De raadsleden kregen een pleister en een rolletje verband onder het motto 'Verbinden voor het Antonius'.
De actie was bij de vergadering waar ook een motie is ingediend tot behoud van Antonius, net zoals dat in Heerenveen voor Tjongerschans is gedaan. "We zitten hier zelf niet in de raad", zegt organisator en SP-Statenlid Hanneke de Goede. "Maar we zijn heel blij dat een andere partij (Nieuw Sociaal, red.) het heeft opgepakt. We willen de motie steunen en laten zien dat Antonius moet blijven."
Burgemeester De Vries krijgt een rol verband. Ze geeft aan dat ze voor behoud van het Antonius is. © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Aksje Antonius
De actievoerders vinden dat de zorg dichtbij de mensen moet blijven en dat het personeel gewoon hun werk goed moet kunnen bereiken. "En het is een goed ziekenhuis", aldus De Goede.
"Er worden op dit moment meerdere operatiekamers verbouwd. Waarom een goed ziekenhuis afbreken en eentje in Joure bouwen? Joure is daar niet op berekend. Het is goed zoals het nu is."
De vier Friese ziekenhuizen en verschillende zorgverzekeraars presenteerden een maand geleden het plan om in de toekomst de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen te sluiten. In plaats daarvan zou er een nieuw ziekenhuis in Joure moeten komen.
Volgens de bestuurders van de ziekenhuizen en zorgverzekeraars is het plan nodig om kwalitatief goede spoedeisende hulp, intensive care en acute geboortezorg overeind te kunnen houden.
Dat vindt ook actievoerder Greta Meester uit Sneek. Ze was op dezelfde dag nog naar de oogarts geweest in het Antonius-ziekenhuis. "Ik ben ervan afhankelijk. Ik vind het een probleem om naar Joure toe te moeten met het openbaar vervoer en ik heb geen auto."
Ze vindt de plannen ook weggegooid geld. "Ze bouwen in het Antonius grote operatiekamers voor zoveel miljoen. Misschien mag ik het niet zeggen, maar ik vind het klote."
Of de actie heeft geholpen of niet; een motie in de gemeenteraad om de zorgen over de sluiting over te brengen aan de ziekenhuisbestuurders en de zorgverzekeraars is aangenomen.