Ziekenhuizen Sneek en Heerenveen op termijn dicht, Joure krijgt een nieuw hospitaal

© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Fryslân raakt twee ziekenhuizen kwijt. Het Antonius in Sneek en Tjongerschans in Heerenveen gaan beide op termijn dicht. In plaats daarvan komt er een nieuw ziekenhuis in Joure.
De plannen worden vandaag op een persconferentie toegelicht, maar gesprekken erover zijn in oktober 2022 begonnen. Door het sluiten van de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen willen de betrokken partijen de toekomst van de gezondheidszorg veilig stellen. De ziekenhuizen in Leeuwarden en Drachten blijven open.

200 tot 250 miljoen

"We beseffen dat het een ingrijpende verandering is", zegt bestuurder Patrick Vink van het MCL. De sluiting, en de nieuwbouw, moeten de komende tien jaar hun beslag krijgen. Het nieuwe hospitaal in Joure zal ook patiënten uit Flevoland bedienen.
Ziekenhuizen Sneek en Heerenveen op termijn dicht
De werkgelegenheid wordt niet geraakt door het besluit zegt Vink. "Onze zorg om mensen te krijgen, is veel groter. We zijn nu al blij met iedere medewerker die we in huis hebben."
Het gaat om een totale investering van zo'n 200 tot 250 miljoen euro. Volgens bestuurder Tjeerd Rijpma van Tjongerschans is er om verschillende redenen gekozen voor Joure: "We hebben gekeken naar het verzorgingsgebied en wat de beste aanrijtijden voor ambulances zijn."

Samenwerking

Het is al jaren de bedoeling van de Friese ziekenhuizen om de gezondheidszorg te concentreren door meer samen te werken. Op het gebied van acute zorg werken de kleinere ziekenhuizen al samen.
"Als je diep in mijn hart kijkt, zou ik het liefst ons ziekenhuis behouden", zegt Anita Boreas van de medische staf in Sneek. "Het heeft grote gevolgen voor patiënten en medewerkers. Maar het kan niet anders, het personeelstekort is groot. Een kwart van de basisartsen wil er niet meer werken. Dat houden we niet niet vol."