"Val kabinet biedt kansen om ziekenhuizen Sneek en Heerenveen te behouden"

Antonius Ziekenhuis Sneek © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De Tweede Kamerverkiezingen van november bieden een mooie kans voor de inwoners van het zuiden van Fryslân om te strijden voor het behoud van het Antonius Ziekenhuis en ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen. Dat zegt raadslid Pieter Greidanus van Nieuw Sociaal in Súdwest-Fryslân.
Hij heeft een motie opgesteld voor het behoud van het Sneker ziekenhuis, waar komende donderdag over gestemd wordt. De raad van Heerenveen was Súdwest-Fryslân voor: daar werd vorige week donderdag een motie voor behoud voor de Tjongerschans al unaniem aangenomen.
"Val kabinet biedt kansen om ziekenhuizen Sneek en Heerenveen te behouden"
In Den Haag wordt in het kader van het rapport 'De regio telt' veel gesproken over de noodzaak van goede voorzieningen op het platteland, zoals streekziekenhuizen.
Het plan om het Antonius Ziekenhuis in Sneek en de Tjongerschans in Heerenveen te fuseren tot één groot nieuw ziekenhuis in Joure is volgens Greidanus in strijd met deze trend.

'Weggegooid geld'

In juni maakten de directies van de ziekenhuizen en zorgverzekeraar De Friesland bekend dat de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen op termijn sluiten. In plaats daarvan komt er bij Joure een groot nieuw ziekenhuis. De gemeenteraden waren hier niet bij betrokken en komen nu in verzet. Greidanus denkt dat de gemeenten een goede kans maken om het plan tegen te houden, nu er verkiezingen aankomen.
"Het kabinet is gevallen. We moeten er als politieke partijen nu voor zorgen dat het bestaansrecht van de ziekenhuizen van Sneek en Heerenveen een plekje krijgt in de verkiezingsprogramma's", zegt Greidanus. "Het Antonius Ziekenhuis heeft net 35 miljoen geïnvesteerd in nieuwe operatiekamers. Dat is weggegooid geld als het ziekenhuis hier verdwijnt."

"Recht op goede zorg"

Greidanus vindt het ook geen goede zaak dat het fusiebesluit is genomen door directies van ziekenhuizen en zorgverzekeraars zonder overleg met democratisch gekozen volksvertegenwoordigers zoals gemeenteraden en Provinciale Staten. "Van wie is een ziekenhuis? Een ziekenhuis is van de inwoners, van de burgers en niet van een zorgverzekeraar of een bestuurder."
"Die zijn ingehuurd om goede zorg te leveren en zouden wat minder naar winstcijfers moeten kijken of vergelijkingen maken met de Randstad", vindt Greidanus. "Volumes zoals daar zullen we hier nooit krijgen, maar we hebben wel recht op goede zorg."

Grote gemeente zonder ziekenhuis

Het argument van de directies dat fusie nodig is, omdat het moeilijk is aan voldoende medewerkers te komen overtuigt Greidanus niet. Het lijkt hem beter om artsen en andere zorgmedewerkers te laten reizen, in plaats van dat alle patiënten dat moeten. "Waarom kan een dokter niet de ene dag in Drachten opereren en een dag later in Sneek? Ik begrijp dat de zorg moet veranderen, maar dat kan volgens ons ook heel goed met behoud van de vier bestaande ziekenhuizen in Fryslân."
Greidanus voegt eraan toe dat het aantal inwoners van Súdwest-Fryslân de laatste tijd alleen maar groeit. "Wij zijn een van de grootste gemeenten van Nederland, en daar zou dan geen ziekenhuis meer zijn? Ik kan mij dat niet voorstellen."