Bakker in Franeker maakt bonbons van brood om voedselverspilling tegen te gaan

Bonbons van brood © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Elke dag worden 700.000 broden in Nederland niet opgegeten, zegt de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Dat moet anders, dacht een bakker in Franeker. Daarom krijgen zijn dubbel-donkers en tijgerbroden nu een tweede leven als: bonbon.
Bakkerij Van der Kloet in Franeker maakte al gebruik van 'Too Good to Go'. Een app waarin supermarkten, slagers en bakkers voor een scherpe prijs spullen aanbieden die niet verkocht worden. Toch blijft er in de weekenden nog veel brood liggen. Dat brood, waar vele uren arbeid in zit dan maar naar de varkens? Eigenaar Jan Douwe Gerbranda kon het niet meer verkroppen.
Via koepelorganisatie Bakery Sweets Centre kwam Gebranda in contact met hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Daar bedachten ze vorig jaar een nieuwe broodpasta. Het bleek dat die pasta ook prima als bonbonvulling kon worden gebruikt.
Bonbons van niet-verkocht brood
Met hulp van chocolade-expert Koen Bakker van United Blokes in Choc bedacht de bakker vier smaken. "We hebben wel tien verschillende testbonbons gemaakt", zegt Bakker.
Honing-karamel, aardbei-vanille, amandel-marsepein en cranberry kwamen door de test. Grote vraag is natuurlijk: hoe smaken de bonbons? "Ik vond hem heerlijk", zegt een van de eerste proevers. "Het smaakt echt puur naar chocolade."
Van deze broodpasta wordt de bonenvulling gemaakt. © Bakery Sweet Center
De bedoeling is dat hogeschool Van Hall Larenstein zich uiteindelijk terugtrekt uit het productieproces. Gerbranda denkt intussen na over andere manieren om het weggooien van eten te voorkomen. "De restanten van de tompoezen zijn de volgende uitdaging", lacht hij.