Duizend appeltaarten: Op een lekkere manier minder eten verspillen

We moeten meer lokaal eten en minder eten verspillen, dat vinden studenten van de Friese Poort in Sneek. Door appeltaarten te bakken willen ze er aandacht voor vragen.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De studenten willen meer dan duizend taarten bakken van appels die anders zouden worden weggegooid. Met de actie willen ze ook opkomen voor een meer lokale voedselketen. Dat betekent dat het voedsel afkomstig is van een boer uit de buurt, en ook lokaal door een bakker of slager wordt verwerkt.
Ieder jaar worden duizenden kilo's aan eten weggegooid. Volgens de Friese Poort is dat niet nodig. Vaak kunnen de producten nog prima worden gebruikt. De appeltaarten worden gebakken van meer dan vierduizend appels die anders zouden zijn weggegooid, omdat ze niet aan de norm voldoen.

"Steeds meer vegetariërs"

Volgens docent Gerard Voskuilen zijn de studenten veel met voedsel bezig: "Ze willen precies weten waar hun eten vandaan komt, en je ziet bijvoorbeeld ook dat steeds meer studenten vegetariër worden."
Lekker minder iten fergrieme
Verslaggever Wytse Vellinga was bij het bakken van de taarten
In de centrale hal van de Friese Poort in Sneek staan de studenten te werken aan het opmaken van de appeltaarten. Se schillen de appels, plaatsen ze in het deeg, en maken de taart daarna af. En dat duizend keer.
Het is veel werk, maar student Thijs Hoekstra heeft het ervoor over. "Iedereen helpt mee en dan is het zomaar gedaan. Als je de taken maar goed verdeeld."
De student is erg bezig met waar zijn eten vandaan komt. "Ik kijk altijd wel even of het product niet uit het buitenland komt. Want waarom zou je het van ver halen, als je het ook bij de lokale boeren kunt krijgen?"
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De taarten worden de hele week verkocht op een speciale markt op de Friese Poort. Daar kunnen ook andere lokale producenten hun eten presenteren.
De markt is onderdeel van de zogenoemde World Food Week die deze week gehouden wordt.