Friese kunstenaars en vrijwilligers maken vlaggen voor Oekraïne

Pieteke de Boer © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Friese kunstenaars en vrijwilligers werken mee aan een vlaggenactie voor Oekraïne. Er zijn meer dan honderd vlaggetjes gemaakt die in het land in oorlog worden opgehangen.
"Het zijn er wel heel wat," zegt Pieteke de Boer terwijl ze een stapel met vlaggen op de grond van de bibliotheek in Wommels neerlegt. Alle vlaggen worden naast elkaar gelegd in een slinger, die zo'n tien meter lang wordt.
De vlaggen bestaan uit allerlei kleuren en afbeeldingen. Vrijwilligers konden de afgelopen weken langskomen in verschillende bibliotheken om een vlaggetje op te maken. In de bibliotheek liggen tijdschriften klaar en mensen mochten daar plaatjes uitknippen en op een papieren vlagje plakken.

Straks in Kyiv

"Het zijn in totaal meer dan honderd vlaggen, maar die liggen hier niet allemaal." De Boer stopt even met praten en loopt naar een tafel aan de andere kant van de bibliotheek. Daar liggen nog meer vlaggen. De Boer zoekt alle vlaggen van de verschillende bibliotheken bij elkaar. Onder andere bibliotheken uit Wommels, Balk, Bolsward en Workum doen mee aan het project.
De vlaggen komen allemaal in april of mei in Kyiv te hangen. "Ik zit bij de kunstgroep Collage Collective en wij wilden graag de mensen in Oekraïne opfleuren. Toen dacht ik dat het aardig was om andere mensen erbij te betrekken en hebben we de bibliotheken ingeschakeld. Ik hoorde van de medewerkers dat er veel animo was en dat er regelmatig mensen zijn om een vlagje te maken."

Goed gevoel

De Boer legt de laatste vlaggen op de stapel die mee gaan naar Oekraïne. Zij is blij met het resultaat van het project. "Je bent zo machteloos in een oorlog en je wilt iets voor anderen doen. Het is klein wat we hier doen, maar zo doe je toch iets. Dat geeft ons een goed gevoel en ik hoop dat de Oekraïeners dat ook krijgen."