Fundering voormalig waaggebouw gevonden bij werkzaamheden op Waagplein in Leeuwarden

Zoeken naar de fundering van het voormalige Waaggebouw © Gemeente Ljouwert
Archeologen hebben op het Waagplein in Leeuwarden resten gevonden van de fundering van het voormalige waaggebouw. Het gebouw was tot nu toe alleen bekend van een oude stadsplattegrond.
De waag van nu is rond 1590 gebouwd. Daarvoor stond er 100 jaar lang een ander gebouw. De resten die zijn gevonden, worden schoongemaakt en onderzocht. In de komende twee weken wordt de rest van de fundering opgegraven.
Op dit moment zijn er werkzaamheden op het Waagplein, want de gemeente Leeuwarden wil het plein vergroenen. Het werk geeft archeologen de gelegenheid om midden in de stad onderzoek te doen. Op deze manier zijn resten van het oude waakgebouw ontdekt.
"De gemeente Leeuwarden heeft een rijk historisch verleden met honderden rijksmonumenten. Fantastisch dat we daar vandaag een nieuw puzzelstukje met informatie aan toe kunnen voegen", zegt wethouder Evert Stellingwerf.
"De vondst is nieuwe informatie, want we weten niets over dit gebouw. Ik ben benieuwd naar de resultaten van het archeologische onderzoek."