Meer bomen planten tegen hitte in steden wordt niet eenvoudig

Nog nooit was het warmer in Leeuwarden dan dinsdagmiddag. De thermometer van het KNMI gaf 34,8 graden aan, net zo hoog als het record uit 2018 en 2019. Het verschil in de stad was wel groot: op plaatsen met veel groen was het een stuk koeler.
Op het Zaailand bijvoorbeeld: daar staan nu de bomen van het Arcadia-project Bosk. De temperatuur ligt daar in stuk leger dan op andere pleinen in de stad, zoals het Oldehoofsterkerkhof.
Wethouder Evert Stellingwerf zegt dat de bomen op het Zaailand op deze warme dagen als een soort airco werken. "Daarom is het hier veel koeler en aangenamer."
Als het aan hem ligt, komt er meer groen in de binnenstad. Er zijn al plannen voor bomen op het Waagplein en ook op het Mata Hariplein moeten ze komen.

Prettiger en mooier

Het moet de hitte tegengaan. "Hittestress heeft ook gevolgen voor onze gezondheid", zegt hij. "Mensen slapen minder als het zo heet is, het blijft langer warm in de huizen."
Bovendien wordt de stad mooier van het groen, vindt Stellingwerf. "Los van dat het veel aangenamer op straat is. Als de binnenstad groen en leefbaar is, wil je daar graag zijn. Als het steen en heet is, blijf je liever thuis. Van groen wordt het dus ook aantrekkelijker."

Niet zomaar planten

Maar zomaar een aantal bomen planten kan niet. Dat komt door de kabels en leidingen onder de grond. "Een boom heeft onder de grond evenveel ruimte nodig als boven de grond. Per jaar dat de boom groeit, is er een kuub grond nodig. Dan kom je kabels en leidingen tegen."
Dit najaar presenteert het college van de gemeente Leeuwarden de plannen voor de binnenstad. Daarin staan ook ideeën voor nieuwe bomen in de gemeente.