Het is stil in Oudega (Smallingerland), de klokken van de kerk luiden niet meer.

Halbe de Vries en Kor de Haan bij de kerk van Aldegea © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De klokken van de Sint-Agathakerk in Oudega kunnen niet meer worden geluid. De constructie hangt los in de stoel en moet verstevigd worden.
"Denk om je hoofd hoor", zegt vrijwilliger Kor de Haan van de kerk, terwijl hij een houten schuifdeur open doet. Achter de deur hangen twee touwen die aan de beide klokken van de kerk vast zitten. "Aan deze touwen trekken we iedere dag twee keer, de eerste om negen uur 's ochtends. Dat doen we al jaren, maar nu kan dat niet meer."

Constructie niet meer vertrouwd

De Haan wijst de problemen aan. "Er zit een constructie omheen en die is niet meer vertrouwd. De klokken zitten er eigenlijk een beetje los in. Als je te snel aan de klok trekt, komt die mogelijk naar onder. Dat zou natuurlijk een groot probleem zijn, dus wij hebben besloten om niet meer twee keer per dag die klokken te luiden."
De klokken zijn alleen nog maar op het uur te horen, want dan slaat een automatisch klokwerk de tijd aan. Dat gebeurt door met een hamer op de klokken te slaan. Dat is volgens De Haan geen probleem. "Dat gaat met veel minder beweging, dus dat geeft niets. Het luiden kan echter niet meer."

Drukte bij restauratiebedrijven

De werkzaamheden aan de constructie kunnen pas in augustus beginnen. Het is druk bij de restauratiebedrijven. Tot die tijd doet Âldegea het rustig aan. "Vandaag was er een begrafenis en dan moet je wel wat laten horen, vind ik", zegt Halbe de Vries.
Hij is ook als vrijwilliger bij de kerk betrokken. "Dus wij hebben de klokken voorzichtig geluid. Maar dat kan niet te lang en niet te hard, want dan valt die misschien wel naar beneden toe."
De klokken fan Âldegea luiden niet meer