Na 400 jaar eindelijk een derde klok voor Workum

Er was afgelopen week al even geoefend, maar toch was het een spannend moment. Commissaris van de Koning Arno Brok kon donderdag door een knop om te draaien de nieuwe Workumer klok 'Geartrui', officieel in gebruik nemen.
Dankzij Geartrui produceert de Workumer toren nu een bijzonder driegeluid © Omrop Fryslân
De afgelopen jaar in Duitslan gegoten klok is wat kleiner en hoger dan de twee andere klokken, maar met z'n drieën klinken de klokken toch harmonisch, naar het zin van de Duitse klokkengieter Hans-Martinn Rincker.

Gelukkig niet eeuwen met slechte klank

"Een nieuwe klok bij twee oude klokken hangen is altijd spannend. Als het niet goed gaat, heeft Workum eeuwenlang een slechte klank, maar het pakt gelukkig goed uit", vertelt de man in het Duits. "De oude klokken hebben een heel eigen geluid. De nieuwe klok is de klankkroon op dat geluid past er heel goed bij. De Workumers kunnen nu genieten van een bijzonder driegeluid."
Dat het project goed uitpakt is geen toeval. De firma Rincker maakt als eeuwenlang klokken. Om de nieuwe klok goed te laten passen, heeft Rincker urenlang in de Workumer toren rondgelopen om de oude klokken te beluisteren en met special apparatuur geluidsopnames gemaakt van de twee oude klokken.
Workum moet trots zijn.
Harm Haitsma van de Monumentenstichting
Commissaris van de Koning Arno Brok, voor de gelegenheid vergezeld door zijn Brabantse collega Ina Adema, was zich goed bewust van het historische moment. Hij sprak ook een wens uit, uit naam van Geartrui.
Harm Haitsma van de Monumentenstichting vindt dat de drie klokken met elkaar fantastisch klinken. "Dit is zeker geschiedenis. Als je meer dan 400 jaar op een klok wacht en dan klinkt het zo mooi, dat is een 'belevenis'. Workum moet trots zijn."
De kerk en toren van Workum © Omrop Fryslân
In de Workumer Gertrudistoren is al 400 jaar plek voor drie klokken, maar tot nu toe hingen er maar twee. In de boeken en de archieven is niets gevonden over een derde klok. Workum is bezig met een schema om de drie klokken te luiden in overleg met de kerk en plaatselijk belang. "Als het aan ons ligt, zullen we de klok zoveel mogelijk luiden."

Net op tijd

De Workumer Monumentenstichting was net op tijd met de opdracht voor de nieuwe klok, vertelt klokkengieter Rincker. "Als ze de klok nu hadden besteld, had alleen al het materiaal zeker 30.000 euro meer gekost." De klok is afgelopen jaar al gegoten. Het ophangen en in gebruik nemen van Geartrui is vanwege de coronaperikelen opgeschoven naar dit kalenderjaar.
Beluister de reportage over het in gebruik nemen van Geartrui