Oude Friese kerken worden primitieve hotelkamers

De Mariakerk in Buitenpost © Omrop Fryslan
Wandelende pelgrims kunnen vanaf deze zomer overnachten in oude Friese kerken. 16 gebedshuizen van stichting Alde Fryske Tsjerken doen de deur open voor de wandelaars.
De Mariakerk in Buitenpost heeft de veldbedden al klaar staan. "Het is wat primitief en de bedden zijn hard", zegt Sjaan Sentner van het plaatselijke comité. "Dat hoort er ook wel bij natuurlijk."
De commissie in Buitenpost was direct enthousiast: "We hebben hier een prachtige kerk met mooie rouwborden. Het uitzicht is ook mooi zo over het dorp heen. Het is een bijzondere plek om te overnachten."
Oude Friese kerken worden primitieve hotelkamers
Het idee stamt al uit 2018, zegt Joke Bakker van stichting Alde Fryske Tsjerken. "Toen werd bedacht de route van het Jabikspad om te draaien, dus van Santiago de Compostella naar Sint Jacobiparochie. Dan moet je eigenlijk kunnen slapen in kerken."
De kerken passen er goed bij, zegt Bakker: "Vroeger was zo'n pelgrimstocht een wandeling van bezinning. Nu zoeken mensen rust. Dat kan prachtig in de kerken. Dan heb je zo'n gebouw helemaal voor jezelf om daar een nacht te slapen."
Veel luxe moet je niet verwachten. Je slaapt op een veldbed en een douche is er ook niet. Sentner: "Er is een kleine keuken voor koffie en thee. Verder is er een toilet en een wastafel. Je moet dus ouderwets met een washandje wassen."
Niet iedereen kan overnachten in de kerken. Je moet een pelgrimpas hebben van het Jabikspaad of donateur van de stichting Alde Fryske Tsjerken zijn. Tegen een kleine vergoeding mag je dan gebruik maken van de veldbedden.