Oekraïne-actie van LC en DvhN groot succes: van winterkleding tot malse gehaktballen

Yn de rin fan de dei groeit it oantal konteners want de minsken bliuwe mar kommen © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De inzamelingsactie voor Oekraïne van de Leeuwarder Courant in Leeuwarden en het Dagblad van het Noorden in Groningen heeft negen containers vol met spullen en 250.000 euro opgeleverd. Dat is veel meer dan waar vooraf op werd gerekend.
"Wij dachten eerst aan één container", zegt hoofdredacteur Sander Warmerdam. Donderdagochtend even na elf uur bleek echter dat al bijna drie containers vol zaten en werd begonnen een vierde container te beladen. De teller stopte uiteindelijk bij negen containers.
In Leeuwarden gaat het om vier containers, in Groningen en Emmen werden nog eens vijf containers gevuld. Daarnaast werd er 250.000 euro gedoneerd.

"We moeten hen helpen"

De betrokkenheid onder het Friese publiek is groot. "Wij hebben wat ruimte gemaakt op zolder", zo vertelt een van de mensen die donderdagochtend klaar staat met een zak vol donaties. De giften kunnen worden afgegeven op het parkeerterrein fan de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad.
Respons op Oekraïne-actie krant boven verwachting
"Die mensen daar (in Oekraïne) hebben het nodig, en wij hebben het over. Dus wij moeten hen helpen", zegt een man. Naast dekens en kleding heeft hij ook nog een kookstel meegenomen. Die was ook nog over, zo vertelt hij.

File op het parkeerterrein

De actie voor Oekraïne loopt als een trein. Op het hoogtepunt staat er een file voor het parkeerterrein en wordt mensen gevraagd om later terug te komen. De drukte kan de man met het kookstel niets schelen, hij vindt het prachtig, "Des te beter!"
Even later komt er een man in een bestelbus. Hij is daar "in opdracht van mijn baas" met een stapel pallets met 'malse gehaktballen'. Daarnaast heeft hij ook nog lamsvlees in de aanbieding. Alles zit in blik, zodat het lang bewaard kan blijven.
Alles wordt door vrijwilligers geregistreerd en begeleid. Een van hen is hoofdredacteur Sander Warmerdam. Hij kijkt tevreden naar de opkomst, en is blij met de derde container. "Die is wel nodig, want die twee anderen zitten al vol!"

Hartverwarmend

Ook het inzamelen van geld gaat boven verwachting, er is intussen al meer dan twee ton opgehaald. "Het is hartverwarmend hoe de Friese bevolking uitloopt in de kerstvakantie om al deze dingen te brengen", zegt Warmerdam.
Warmerdam hoopt dat mensen zelf kritisch zijn op wat ze doneren, want mede door het grote aantal donaties kan er moeilijk worden geselecteerd op kwaliteit. "We vertrouwen erop dat mensen goed nadenken over wat ze erin doen. Zomerkleding hebben wij geen behoefte aan."
Voor degene die graag wil weten waar zijn donatie terechtkomt, heeft Warmerdam goed nieuws: "De gedachte is dat onze verslaggever meegaat en volgt waar dit allemaal naartoe gaat." Het geld zal onder andere worden gebruikt om generatoren te kopen, en daar kunnen weer ziekenhuizen op draaien.