Kinderen in Kiev zijn niet zo bang: "Als er een raketinslag is, maken ze een foto"

Jorrit Schreuder in Oekraïne © Jorrit Schreuder
Kinderen spelen in de sneeuw. Het verkeer raast door de straten van Kiev en het sneeuwt. Het lijkt een gewone stad in gewone omstandigheden. Toch is het de hoofdstad van een land in oorlog.
'Fries om utens' Jorritt Schreuder heeft een rustige week gehad. Er waren wel aanvallen op Oekraïne, maar niet op Kiev. En de verwarming doet het soms ook wel goed.
Kinderen zijn niet bang door de oorlog
De oorlog is meer dan 9 maanden oud en het einde is nog niet in zicht. Maar het leven gaat door. In Kiev lijkt de oorlog af en toe ver weg. Af en toe zijn er wel luchtalarmen, maar de meeste mensen trekken zich daar niet zoveel van aan.

Meer mensen trekken de stad uit.

Winkels zijn open en er is nog genoeg voorraad. Toch heeft Schreuder de indruk dat er nu toch wel meer mensen de stad uittrekken. Sommigen gaan zelfs naar het buitenland toe. Zo is zijn juf van de Oekraïense les vertrokken naar Boedapest in Hongarije.
"De onzekerheid over energie en verwarming is de reden dat ze weggaan." Dat heeft te maken met de zakkende temperaturen. In september kwamen mensen nog terug. Nu gaan ze weer weg.
Spelen op een slee © Jorrit Schreuder
Kinderen in Kiev zijn niet echt bang, vertelt Schreuder. "Voor de kinderen hier, zoals mijn dochters van 10 jaar, is de oorlog ver weg. Natuurlijk zijn sommige kinderen bang als er een luchtalarm afgaat of ze de schuilkelder in moeten, maar de meeste kinderen zien het net als hier op de televisie. Ze spelen gewoon en gaan naar school."
"Soms als er een raketinslag is, staan mijn dochters voor het raam en maken ze een foto. Het voelt voor hen niet als dichtbij." Op de beelden die Schreuder heeft gemaakt, zijn dan ook kinderen spelend in de sneeuw te zien. Ook ouders zijn niet zo bang. Ze laten de kinderen gewoon buiten.
Schreuder weet wel dat het in andere delen van het land anders is. Daar hebben kinderen het slecht, en maken ze heel wat mee. "Dat is niet best, niet best."

Opbouwen in de oorlog

In sommige delen van Kiev zijn huizen en flatgebouwen verwoest. Die worden wel gerepareerd en ook de nieuwbouw gaat gewoon door. Het idee dat alles stilstaat, is niet zo. Er worden nieuwe huizen gebouwd, dat gaat aardig door. Voor zo lang als het duurt.
Schreuder verwacht dat het slechter wordt. Er ontstaat een tekort aan materiaal. Aan mankracht ligt het nog niet. Er zijn nog veel mannen in de stad. Op de vraag of die niet moeten vechten, zegt Schreuder dat hij zich dat soms ook afvraagt.
Het Maidanplein in Kiev © Jorrit Schreuder
Aan eten heeft de familie Schreuder voorlopig meer dan genoeg. Van de schoonfamilie op het platteland hebben ze een grote tas met allerhande groente en aardappelen gekregen. Er is veel transport met busjes vol spullen van het platteland naar familie in de stad. Voor de Schreuders kwam er een tas met 32 kilo aan spullen. "We hebben voorlopig genoeg aardappels", lacht Schreuder.
Maar hoe ver de oorlog ook lijkt, het gevaar is er altijd. En de herinneringen aan de omgekomen Oekraïners op het Maidanplein zijn getuige van de wreedheid van deze oorlog.
Een roos op het Maidanplein © Jorrit Schreuder