Jorrit Schreuder uit Kiev merkt dat een raket vlakbij kan komen: "Het was: kabam!"

© Jorrit Schreuder
Er is steeds vaker geen verwarming en ook water is geregeld een probleem. Toch is Jorrit Schreuder, Fries in Oekraïne, niet van plan om het land te verlaten. "Wij redden het nog steeds." Maar de temperaturen zakken wel en het is de vraag hoe lang zoiets vol te houden is.
Na de raketaanvallen van vorige week, die behoorlijk hard waren, is het de rest van de week redelijk rustig geweest. Maar de energievoorziening leed er wel erg onder in Kiev.
In het donker © Jorrit Schreuder
Zo zat ook de familie Schreuder zo'n 16 uur zonder verwarming en licht. Toen het eenmaal terug was, ging het ook snel weer beter.
Er wordt hard gewerkt door de technici in het land, vertelt de Fries. Er wordt constant doorgewerkt in shifts. Verder staan overal in de stad generatoren die de stroomvoorziening gaande houden, voor bijvoorbeeld scholen.

Alles ingericht op uitval

De familie Schreuder heeft zelf verwarmingselementen in huis die op olie werken, voor het geval dat nodig is.
Internet is er ook vaak niet, dat is voor de nieuwsvoorziening wel vervelend. En in de lift van het flatgebouw zijn verschillende noodvoorzieningen voor het geval die uitvalt. Alles is ingericht op het uitvallen van stroom.
Jorrit Schreuder, Fries in het buitenland, zit zonder verwarming in Kiev
Verder lijkt het leven wel een beetje door te gaan. Al loert het gevaar altijd om de hoek. Dat geeft een gek gevoel.

"Het is een loterij"

Afgelopen week was Schreuder bij een garage om zijn winterbanden om de auto te krijgen. Op het moment dat hij daar was, sloeg er vlakbij een raket in. "Het was: kabam!"
Bang was hij niet, maar dan is het wel zo'n moment dat hij zich realiseert dat het ook zomaar mis kan gaan. "Het is een loterij, je weet het nooit." Dan komt er wel weer de zorg over waar zijn vrouw en kinderen precies zijn. De familie zoekt meteen contact met elkaar.
Blikken en doppen voor soldaten © Jorrit Schreuder
In het flatgebouw waar de familie Schreuder woont, worden doppen en blikken bij elkaar verzameld. Dat is voor de soldaten. Het blik wordt gebruikt om kaarsen in te maken en de doppen om prothesen te maken.
Zo zijn de Oekraïense mensen steeds bezig met verschillende zaken om te overleven en geloven ze in de overwinning.
In de sneeuw © Jorrit Schreuder
Hoewel de omstandigheden moeilijker worden, is Schreuder nog niet van plan weg te gaan. Als het veel erger wordt, dan zal het wel een optie worden, maar nu redden ze het nog wel.

Het duurt en duurt

Hoe de toekomst eruit ziet, weet Schreuder niet. Hij hoorde op het nieuws in Oekraïne dat de Russen nieuwe bommenwerpers aan het opbouwen zijn.
Geen water uit de kraan © Jorrit Schreuder
Er wordt ook gezegd dat het wapenarsenaal bijna op is aan Russische kant en het nog maar tien dagen kan duren. "Maar dat zeiden ze begin dit jaar ook. En het duurt nu al negen maanden."