Hessel is deze kerst niet thuis: hij rijdt een lading mutsen naar Oekraïne

Hessel van Leeuwen © Omrop Fryslân
Zijn baan heeft hij opgezegd om vrijwilligerswerk te doen voor Oekraïense vluchtelingen. Hij zit sinds maart in Polen, en hij neemt zijn werk zo serieus dat hij deze kerst niet thuis komt.
Hessel van Leeuwen uit Stiens woont nu aan de grens tussen Oekraïne en Polen, en hij werkt bij een organisatie die vluchtelingen en vrijwilligers in crisisgebieden een dak boven heft hoofd geeft.
Die organisatie, de Volunteer Housing Initiative, heeft hij zelf opgezet, samen met een Amerikaan, toen hij in de gaten kreeg dat er niet veel hulp was voor hulpverleners, die vaak als vrijwilliger komen en niet veel geld hebben.
Hessel van Leeuwen © The Volunteer Housing Initiative
Nu de kerstdagen dichterbij komen, wil Van Leeuwen wat extra's doen voor de mensen in Oekraïne. Die hebben het zwaar, zegt hij.
"Er zijn dagen dat er geen elektriciteit is, en dan hebben ze vaak ook geen water. Ze komen in de stad bij elkaar, op een plek waar een generator staat, zodat ze hun telefoon op kunnen laden."
In het Oekraïense Irpin is de ravage nog steeds groot.
Van Leeuwen wil voor het einde van het jaar nog hulpgoederen brengen naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Mutsen, slaapzakken, kaarsen en generatoren moeten de mensen daar warmte geven. De spullen zamelt hij in door online een wensenlijst te publiceren.
Wie het wil, kan spullen van zijn online wensenlijst bestellen bij een internationale webwinkel, en laten leveren op het adres van Van Leeuwen in Polen.
Dan brengt hij het zelf naar Oekraïne. Met kerst. Dan is hij dus niet thuis in Stiens, bij 'heit en mem'. "Met oud en nieuw ben ik weer in Nederland. Eén week. Daarna gaan we weer met een vrachtwagen deze kant op."