Deelnemers Onbeperkt Elfstedentocht hebben het zwaar bij tweede etappe naar Franeker

Deelnemer Regina © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Verkleumd en sommigen zelfs kletsnat komen ze donderdagmiddag binnen bij sporthal de Trije in Franeker: de deelnemers aan de Onbeperkte Elfstedentocht. Ze hebben de tweede etappe erop zitten. Die ging donderdag van Dokkum naar Franeker.
Ondanks de kou is de organisatie tevreden. "Het was een hele zware etappe. Ik waarschuwde de deelnemers al dat het om de hel van het noorden ging", zegt Sandy Krijnen van de organisatie. "Ik zie veel zweet op de voorhoofden en moeilijke gezichten. Maar als ik ze dan aanmoedig, krijg ik een hele grote glimlach terug en zie je het doorzettingsvermogen in de ogen."

Van tandem tot scootmobiel

In verband met het weer werd de laatste stempel in de sporthal zelf gezet. Daar vangt Lars de verkleumde fietsers op: "Voor deze doelgroep is het belangrijk gezien te worden en mee te doen."
De Elfstedentocht voor mensen met een beperking of aandoening begon woensdag. Het is de derde editie van het evenement, georganiseerd door Stichting Leef. Deelnemers doen bijvoorbeeld mee op.
Mees Mulder fietst samen met zijn opa Jaap Jansma © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Een van de deelnemers die donderdagmiddag zijn fiets de sporthal in rolt is Mees Mulder (13). "Het was erg koud, maar verder wel heel leuk. Mijn pake fietst en ik fiets ook dus ik dacht: waarom niet? Ik wilde het een keer proberen."
Mees is de enige deelnemer met een driewieler die zonder elektrische motor fietst. Zijn opa Jaap Jansma stimuleerde zijn kleinzoon om mee te doen. "Ik zei: dat is echt iets voor ons. Met zijn beperking kan hij heel veel. Het is op zijn leeftijd een mooie uitdaging. En wat wil je als opa nou nog meer dan met je kleinzoon zo'n tocht te fietsen?"
Hier op de fiets vind ik de vrijheid terug die ik was kwijtgeraakt.
Deelnemer Bart uit Breda
"Ik heb in januari een herseninfarct gehad. In mijn kleine hersenen, daar zit de aansturing van mijn spieren, mijn motoriek," vertelt Bart uit Breda.
Hij is net over de finish gekomen met zijn elektrische driewieler. "Ik ben sportief. Als coach gaf ik kinderen advies, maar dat ben ik nu aan het toepassen op mezelf. Hier op de fiets vind ik mijn vrijheid weer terug. De vrijheid die ik eigenlijk was kwijtgeraakt sinds januari."
Ria fietst samen met zijn vriendin Miranda © Timo Jepkema, Omrop Fryslân
Deelnemer 32 is Ria. Zij fietst samen met haar vriendin Miranda. Ze leerden elkaar kennen toen ze beiden revalideerden. Ria van een herseninfarct, Miranda van een hersentumor.
"Ik doe mee omdat ik graag actief bezig wil zijn, dat is belangrijk als je een handicap hebt. Die fiets is mijn leven, daar moet je uitdagingen mee doen. We doen het mooi samen", zegt Ria.
Er volgen nog drie etappes in de Onbeperkte Elfstedentocht
Vrijdag 16 september
Franeker - Workum
44 kilometer
Zaterdag 17 september
Workum - Sloten
44 kilometer
Zondag 18 september
Sloten - Leeuwarden
51 kilometer